22

Cyprus verkoopt paspoorten aan steenrijke elite van buiten de EU

Cyprus verkoopt Europees burgerschap aan de superrijke elite van buiten de Europese Unie. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Via het zogenaamde ‘Gouden visum’ plan worden tegen hoge vergoedingen Cypriotisch paspoorten vertrekt. Onder de ontvangers van die gewilde EU-paspoorten zijn Russische oligarchen en Oekraïners die worden verdacht van corruptie.

Sinds 2013 zou de Cypriotische overheid al meer dan 4 miljard euro hebben verdiend aan de verkoop van het EU-burgerschap. In ruil voor een financiële investering kunnen de ontvangers van de paspoorten wonen en werken in de gehele Europese Unie. Alleen al vorig jaar zou Cyprus op die manier ruim vierhonderd paspoorten hebben verkocht.

The Guardian kreeg inzage in een lijst met daarop honderden namen, waaronder die van prominente zakenmensen en mensen met aanzienlijke politieke invloed. Onder hen een voormalig Russisch parlementslid, de oprichters van Oekraïnes grootste commerciële bank en een miljardair die zijn fortuin verdiende met gokken.

Nog los van de wenselijkheid van de verkoop van Europees burgerschap, werpt de lijst ook prangende vragen op over de achtergrondcontroles die wel of niet worden uitgevoerd bij de aanvragers. Dat geldt bijvoorbeeld voor een Syrische zakenman, nu houden van een Europees paspoort, die nauwe banden onderhoudt met president Assad. Diezelfde zakenman werd in een eerder gelekte Amerikaanse diplomatieke memo nog omschreven als ‘boegbeeld van corruptie’ in het door oorlog verscheurde Syrië.

Europese politici noemen de Cypriotische handel alarmerend. Volgens sommigen ondermijnt de verkoop van paspoorten het hele concept van burgerschap. Portugees parlementariër Ana Gomes noemt de gouden visa ‘absoluut immoreel en pervers’:

Ik ben niet tegen individuele lidstaten die burgerschap verlenen aan iemand die een speciale bijdrage levert aan dat land, bijvoorbeeld in de kunsten of wetenschap, of zelfs op het gebied van investeringen. Maar dat moet dan gegeven worden, niet verkocht.

Het ministerie van Financiën op Cyprus laat weten dat de regeling bedoeld is voor ‘oprechte investeerders’. Volgens hen worden er wel degelijk grondige achtergrondchecks uitgevoerd en wordt gecontroleerd of de betaling niet uit witwasoperaties afkomstig is. Ook zegt Cyprus niet het enige land te zijn dat op deze manier paspoorten verkoopt.

Ana Gomes merkt ondertussen op dat het feit dat Cyprus de lijsten met kopers niet openbaar maakt alleen maar meer vragen opwerpt. Zelf heeft ze meermaals geprobeerd de namen te achterhalen, tevergeefs: ‘Vanwaar die geheimzinnigheid? Dat maakt het zeer verdacht.’

Geef een reactie

Laatste reacties (22)