2

D-Day voor FNV

UPDATE: FNV Bouw: Er zijn wel oplossingen 

Na vandaag zal blijken of vakcentrale FNV nog bestaat. Het merendeel van de FNV-bonden wees gisteravond de voorstellen van oud-staatssecretaris Jette Klijnsma af voor de oprichting van een nieuwe vakbeweging. De bonden gaan vandaag opnieuw om te tafel om compromissen te zoeken, maar de vraag of ze dat überhaupt nog willen, is klein.

Binnen de FNV is een machtsstrijd gaande. De twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV komen er niet uit met de zestien kleinere bonden. Klijnsma lanceerde 23 juni als nieuwe startdatum van de FNV, maar niemand komt er uit wie het dan voor het zeggen krijgt.

De grote bonden hebben bijvoorbeeld onenigheid met de kleine bonden over wie gaat bepalen wat er gebeurt met de miljoenen aan contributiegelden die de FNV jaarlijks incasseert. Bondgenoten en Abvakabo eisen dat de nieuwe vakbeweging een substantieel deel van hun contributie centraal afstaan voor ledenwervings- en stakingscampagnes. Het voor de meeste voorzitters het breekpunt. De kleinere bonden willen liever dat wordt vastgehouden aan Klijnsma’s voorstel om de macht van de twee grote bonden te beperken en hen te verplichten de macht op te splitsen.

NRC meldt dat betrokkenen nauwelijks consensus verwachten in de gesprekken tussen de bonden. Voorzitter Han Busken van de politiebond NPB zegt: 

“…het is wel duidelijk dat Klijnsma en wij mijlenver uit elkaar liggen. Ik zeg niet dat het niet meer te lijmen is. Maar ik zie nu niet hoe die breuk te herstellen is.” 

Na de grote vakbondclash in december vorig jaar besloten negentien bondsvoorzitters de FNV om te vormen tot een nieuwe vakbeweging waar machtsstrijd en onderlinge conflicten geen rol meer zouden spelen. Toen al waren velen pessimistisch of dat zou gaan lukken. 

Update 16.25 uur:

FNV Bouw voorzitter Johan Kerstens wil dat de vakcentrale bij elkaar blijft en doorgaat met het oprichten van De Nieuwe Vakbeweging. Dat zei hij vlak voordat de federatieraad om 15.00 uur bij elkaar kwam.

“Iedereen heeft er belang bij dat de vakbond dichter bij de mensen komt. De grote bonden ook. Met goede wil en creativiteit zijn er genoeg oplossingen voor alle denkbare problemen mogelijk.

Trouw: In plaats van frisse nieuwe start, dreigt nu D-day voor FNV

cc-foto: FNV-Bondgenoten 
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)