30

D66 Amsterdam wil tóch weer onderhandelen, PvdA zegt nee

[Update 11:00] PvdA wil echt niet meer praten met D66 ... Liever coalitie met VVD en GroenLinks ... D66 wil na twee principiële afwijzingen voor derde keer onderhandelen

Lijsttrekker Ageeth Telleman maakte dinsdagavond op een partijbijeenkomst in Amsterdam bekend dat ze ingaat op een verzoek van GroenLinks om de onderhandelingen weer te hervatten.

Door redactie Joop

De aankondiging wekt verbazing omdat D66 tot twee keer de onderhandelingen afbrak met beoogd coalitiegenoot PvdA. Inzet daarbij was de benoeming tot waarnemend burgemeester van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en zijn eventuele bemoeienis met de onderhandelingen.

In een interview met AT5 doet Telleman voorkomen alsof D66 de onderhandelingen niet heeft afgebroken maar dat ze dacht dat de PvdA die stap had genomen. Toen ze ontdekte dat die conclusie niet juist bleek, heeft ze zich bereid getoond de onderhandelingen voort te zetten.

Telleman kreeg intern veel kritiek, meldt AT5:

Op de ledenvergadering bleek dat veel leden het niet eens waren met de gang van zaken. Ze vonden dat D66 een te groot punt had gemaakt van de benoeming van Asscher tot waarnemend burgemeester.

Ook Het Parool, dat eerder al een uitgebreide reconstructie van de breuk tussen PvdA en D66 schreef, bericht over de nieuwe verklaring van Telleman. Zo zei ze op de bijeenkomst dinsdagavond onder meer:

Bij de koffieautomaat vorige week maandag ging het mis. Ik heb die nacht duizend keer herbeleefd. We waren er eigenlijk uit. En afgelopen donderdag hebben we in de fractie gezegd: er zijn nu geen zwaarwegende redenen die een coalitie met de PvdA in de weg staan.”

Update 12:30 Het Parool meldt dat de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf (die de honneurs van Asscher waarneemt) de toenaderingspoging van D66 ‘afwijst’. ”D66 is een verdeelde partij die van links naar rechts en van boven naar beneden wappert. D66 zegt vaak dingen die later net anders blijken te zijn.” De PvdA mikt op een coalitie met GroenLinks en de VVD, waarmee woensdag afzonderlijk wordt gepraat. GroenLinks trachtte de afgelopen dagen D66 en PvdA weer om de tafel te krijgen. De Wolf heeft zijn antwoord klaar als GroenLinks-leider Maarten van Poelgeest niet met de VVD wil. ”PvdA en VVD hebben samen een meerderheid.” Die meerderheid is echter zo minimaal dat één afvallig raadslid al tot een bestuurscrisis kan leiden. 

Update 8 april (11:00) De PvdA heeft woensdagavond tijdens een extra fractievergadering besloten echt niet meer met D66 te praten aan de onderhandelingstafel over de vorming van een nieuw Amsterdams stadsbestuur, zo meldt Het Parool. De PvdA probeert nu een coalitie te vormen met de VVD en GroenLinks.

Luister ook naar het radio-commentaar van NOS-correspondent Edwin van den Berg. “Telleman heeft zich een beetje verkeken op hoe de waarnemend burgemeester lag bij haar achterban.”

Ondertussen in Rotterdam heeft D66 te kennen gegeven dat de voorkeur uitgaat naar een college van PvdA, D66, VVD en CDA, meldt RTV Rijnmond. De partij wilde eigenlijk dat de PvdA in de Maasstad een coalitie zou vormen met Leefbaar Rotterdam, de partij die volgens eigen zeggen voor 90 procent overeenkomt met de PVV. Omdat de PvdA een dergelijke coalitie principieel weigert schaart D66 zich alsnog achter het advies van Pieter Winsemius die de mogelijkheden voor coalities verkende.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)