Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 bezuinigt op zorg en huizenmarkt

  •  
02-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
flickr-pechtold-d66-bus-300px.jpg
Sociaal-liberalen presenteren verkiezingsprogramma: H-woord, sparen voor zorg, scheefwonen aanpakken ... Pechtold: 'Huisarts niet in eigen risico en lagere inkomens ontzien'
D66 wil de komende acht jaar de rijksbegroting helemaal op orde brengen door 29 miljard euro te bezuinigen, waarvan 15 miljard in de eerste vier jaar. Partijleider Alexander Pechtold vindt dat moet worden ingegrepen in de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de zorg.
Door redactie Joop
Om de zorg betaalbaar te houden, wil de partij een eigen bijdrage van 375 euro invoeren, “niet de ruim 700 euro die gisteren werd genoemd”. De huisarts valt daar niet binnen en lage inkomens zullen worden ontzien, zo benadrukte Pechtold vrijdagmiddag tijdens de presentatie van het partijprogramma. Vanaf half drie was de presentatie live te zien op Politiek24.
Ook zegt D66 dat mensen net als voor pensioenen moeten gaan sparen voor zorg op hun oude dag. Hierover zei Pechtold op de presentatie: “Door het sparen voor je eigen zorg krijg je ook meer keuzes. Zo zou je je ervoor kunnen verzekeren. Niet alle zorguitgaven hoeven te worden opgehoest door de hele samenleving.”
De hypotheekrenteaftrek (“Wij waren de eersten die dit durfden voor te stellen”) moet van D66 in 22 jaar terug naar maximaal 30%. Pechtold wil verder het ‘scheefwonen’ aanpakken: mensen met een hoog inkomen in een goedkope huurwoning moeten worden gestimuleerd om door te stromen.
Onderwijs krijgt als het aan D66 ligt een stevige impuls van 2,5 miljard euro per jaar. “Onderwijs is voor iedereen de basis om verder te komen.”
Maandag presenteerde D66 al zijn kandidaten voor de Kamerverkiezingen, vrijdagmiddag volgde de officiële presentatie van het eigen verkiezingsprogramma.
Foto: Jeroen Mirck (Joop.nl)
Lees ook : D66 versus GroenLinks: AOW-debat springlevend
Opiniestuk Brechtje Paardekooper: D66 slaat scherp rechtsaf
Opiniestuk Jeroen Mirck: Bezuinigen voor beginners

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.