329

D66: dubbel paspoort alleen voor vrienden

Update 08:40 Zweden: 'dubbel paspoort juist goed' … Dubbele opstelling van Rutte deugt volgens D66 niet ... Rutte: Zweeds paspoort geen probleem (Turks of Marokkaans wel) ... Gedoogpartij PVV zal tijdens het debat over regeringsverklaring in een motie eisen dat Veldhuijzen van Zanten-Hyllner haar Zweedse pas opgeeft 

D66-kamerlid Gerard Schouw hekelt de dubbele opstelling van premier Rutte in de kwestie rond het dubbele paspoort van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Dat schrijft De Pers. Schouw: 

Bij andere bewindspersonen en in het regeerakkoord wil Rutte dubbele nationaliteiten tegengaan, maar hij staat zijn eigen staatssecretaris nu wel een tweede pas toe’. D66 wil een overheid die mensen beoordeelt op hun daden, niet op een eventueel tweede paspoort”, aldus Schouw. Hij vindt het een probleem dat Rutte ,,een dubbele mening heeft over dubbele nationaliteiten: wel voor vrienden, niet voor andere mensen”.

Premier Rutte (VVD) vindt het geen enkel probleem dat zijn staatssecretaris Veldhuijzen (CDA) van Zanten-Hyllner naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit bezit. Dit is apart, omdat Rutte er vier jaar geleden wel een punt van maakte dat de staatssecretarissen Aboutaled en Albayrak, respectievelijk de Marokkaanse en Turkse nationaliteid hebben.

“Uit het feit dat ik bekend was met haar dubbele nationaliteit, kunt u afleiden dat ik het geen probleem vind”, zei Rutte in Brussel, tijdens zijn eerste buitenlandse reis als premier. “Verder wachten we het debat af.” Dat meldt de NOS.

Gedoogpartij PVV wil dat de staatssecretaris haar Zweedse pas opgeeft en zal een motie hiertoe indienen tijdens het debat over de regeringsverklaring dinsdag 26 oktober plaats. Dat schreef NRC Handelsblad vorige week.

UPDATE 08:40

In Zweden wordt met verbazing gereageerd over de politieke commotie in Nederland. De Telegraaf schrijft:

Weinig Zweden hebben begrip voor de eis van Wilders. “Wij hebben alleen maar goede ervaringen met de dubbele nationaliteit”, vertelt Jens Elander van het Zweedse ministerie van Integratie.
In 2001 werd in Zweden een nieuwe wet ingevoerd, waarmee alle immigranten het recht op twee nationaliteiten kregen.

Op de foto Rutte met Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Geef een reactie

Laatste reacties (329)