112

D66 en CDA zetten kabinet klem met bezuinigingspact

'Kabinet moet snoeien in eigen uitgaven' … Rutte heeft oppositiepartijen nodig voor steun nieuw belastingstelsel ... PvdA wil niet: Eerst discussie over beter belastingstelsel

Het kabinet Rutte is voor het blok gezet door een pact van D66 en CDA. De twee grote oppositiepartijen willen dat het kabinet de eigen uitgaven daadwerkelijk terugbrengt. Met die eis blijft een nieuw belastingstelsel waarover vandaag wordt gedebatteerd uit, want het kabinet heeft daarbij de steun nodig van D66 en CDA.


PvdA-Kamerlid Ed Groot liet direct al weten niets te zien in het voorstel van D66 en CDA. Hij vindt dat er eerst een inhoudelijke discussie moet worden gevoerd over een beter belastingstelsel. “Dit land wacht op een beter belastingstelsel en niet op een nieuwe bezuinigingsronde”, zei hij na afloop van een gesprek tussen Kamerleden en staatssecretaris Wiebes op het ministerie van Financiën.

Het zit de twee oppositiepartijen niet lekker dat VVD en PvdA de uitgaven deze kabinetsperiode te veel laten oplopen. Omtzigt en Koolmees willen praten over een kleinere overheid om lagere belastingen en meer werk mogelijk te maken.

Omtzigt: “Prima dat de coalitie met andere partijen wil overleggen, maar dan moeten ook de eigen taboes van VVD en PvdA van tafel”. Koolmees: “Er zijn meer dan 600.000 mensen werkloos. Daarom moeten we vaart maken met een hervorming van het belastingstelsel en het verlagen van de lasten op arbeid. Dan kan de economie groeien en komen er meer banen bij.

Staatssecretaris Wiebes (VVD) van Financiën heeft de taak om tot een akkoord te komen. Het is één van de grotere klussen van het kabinet waar halverwege 2015 een plan voor moet klaarliggen en dat wordt alleen maar lastiger omdat het kabinet de steun van de oppositie nodig heeft door een gebrek aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Omdat bij voorbaat al duidelijk was dat niet op steun van de PVV en SP gerekend kon worden, bleven CDA en D66 over, maar die hebben het nu ook laten afweten.

Coalitiepartners PvdA en VVD willen het belastingstelsel vereenvoudigen en ze vinden dat arbeid goedkoper moet worden. Voor zo’n belastingherziening gaf Wiebes eerder aan 5 miljard nodig te hebben om de gevolgen van de herziening pijnloos te laten verlopen, maar waar die miljarden vandaan moeten komen, bleef onduidelijk. Het kabinet hoopt op meevallers, maar CDA en D66 vinden die hoop te vrijblijvend en willen niet dat de schulden daardoor nog verder zullen oplopen.

De komende twee jaar stijgen de uitgaven volgens de begroting 13 miljard euro. Dat kan best wat minder”, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees in de Volkskrant. “Dan komt er ruimte vrij voor lastenverlichting. De lasten op arbeid moeten omlaag. Dat stimuleert de werkgelegenheid. Dat kan al in 2016.

VVD en PvdA kwamen eerder al overeen dat verder snijden in overheidsuitgaven niet mogelijk is. Zo’n eerder voorstel van D66 en CDA werd eerder dit najaar nog weggestemd. De PvdA wil resoluut niet snijden in de overheidsuitgaven. VVD ziet wel wat in een kleinere overheid, maar ging uiteindelijk akkoord met de PvdA.

Volkskrant: Kabinet klem door pact D66 en CDA

NOS: PvdA wil geen nieuwe bezuinigingen

Geef een reactie

Laatste reacties (112)