Laatste update 22:04
99

Verkennend gesprek D66 en CU geklapt, gaan niet onderhandelen in formatie

De kogel is door de spreekwoordelijke kerk: D66 gaat níet onderhandelen met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Dat is de conclusie van het gesprek tussen D66-leider Alexander Pechtold, Segers en informateur Edith Schippers. De drie hebben dinsdag urenlang vergaderd, maar het mocht voor de uitkomst niet baten.

Segers:

Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen. Maar we hebben gekeken wat er onder de streep overbleef. Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd nee, dit heeft geen zin.

Pechtold zegt dat ze de tijd genomen hebben maar er niet zijn uitgekomen.

Het komt niet als een verassing dat de twee partijen er niet uit kunnen komen. Er is een aantal speerpunten waar de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, waaronder bijvoorbeeld de wet voor voltooid leven, maar ook de legalisering van (soft)drugs. Segers is erg duidelijk in hoe het er voor staat: “Ik denk dat dit een punt is, niet een komma”, zei hij.

Edith Schippers heeft maandag laten weten dat wat haar betreft nog maar één mogelijkheid is voor een meerderheidscoalitie, en dat is VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Nu die laatste twee partijen niet willen samenwerken, is het nog maar de vraag wat de volgende stap zal zijn.

In een verklaring zegt informateur Schippers dat ‘nog niet gebleken is dat er voldoende politieke wil is bij de fractievoorzitters om met elkaar in gesprek te gaan in verschillende samenstellingen voor een nieuwe meerderheidscoalitie’. Alle fractievoorzitters zijn inmiddels bij haar langgewenst, maar ze gelooft niet dat een nieuwe verkenning tot nieuwe inzichten zal leiden.

Ik kan geen ijzer met handen breken. De fractievoorzitters constateren zelf of ze gesprekken aan gaan. Het enige dat ik kan doen is doorvragen en mensen aan tafel vragen om het te toetsen.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)