16

D66 en GroenLinks eisen reddingsplan kabinet voor koraal Caribisch Nederland

Het kabinet moet met spoed een reddingsplan opstellen voor het koraal in het Nederlandse deel van het Caraïbische gebied. Dat zeggen D66 en GroenLinks. De partijen dienen vandaag samen een motie in bij een debat over natuur. Verwacht wordt dat de motie breed gesteund wordt door de Tweede Kamer.

‘Het grootste natuurgebied van Nederland’, noemt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot het. Maar, zo waarschuwt hij: ‘Tachtig procent van het koraal is al verdwenen. Als we niks doen is er over vijftien jaar niets meer over.’ Uit een recent onderzoek van Wageningen Marine bleek ook al dat de staat van de natuur in het gebied er ‘matig tot zeer ongunstig’ is.

Voor die aantasting zijn meerdere oorzaken: gebrek aan riolering en afvalwaterzuivering waardoor het zeewater wordt vervuild, zwerfafval van toeristen, en erosie veroorzaakt door loslopende dieren. Allemaal zaken waartegen opgetreden kan worden, maar volgens De Groot doet de overheid nu ‘helemaal niets’. Behalve voor het koraal en de daarin levende fauna, is de vervuiling ook voor de plaatselijke bevolking desastreus. Die leeft in grote mate van het toerisme, maar zonder het koraal zal dat fors teruglopen. D66 en GroenLinks willen dat het kabinet uiterlijk dit najaar een plan presenteert.

Bron: RTL Nieuws / cc-foto: Kris-Mikael Krister

Geef een reactie

Laatste reacties (16)