Laatste update 15:04
196

D66 en GroenLinks willen stikstofuitstoot terugdringen met halvering veestapel

D66 en GroenLinks willen een noodplan om de Nederlandse stikstof uitstoot terug te dringen. Door de grote hoeveelheid stikstof die neerdaalt, staat de biodiversiteit onder druk, nemen plantensoorten af en verdwijnen vogels en insecten. De Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat Nederland er onterecht vanuit gaat dat de stikstofneerslag in Nederland zal afnemen. Doordat er geen beleid is om de stikstofuitstoot voldoende te beperken komen een groot aantal projecten stil te liggen. Het gaat daarbij om projecten in de intensieve veehouderij, maar ook om wegenaanleg, woningbouw, vergunningen voor transportbedrijven en biomassacentrales. De Raad van State zal zich in de komende maanden uitspreken in al deze individuele zaken.

Om te voorkomen dat de woningbouw stagneert en de woningnood nog hoger wordt, wil D66 wil het aantal kippen en varkens bij Nederlandse boeren met de helft terugbrengen en op die manier de stikstofuitstoot terugdringen. De veestapel zou met 50 miljoen kippen en 6 miljoen varkens moeten gaan krimpen. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zegt in het AD:

Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70 procent afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek.

Ook GroenLinks pleit voor halvering van de veestapel, met compensatie voor de getroffen boerenbedrijven. Dat meldt GroenLinks-leider Jesse Klaver bij De Nieuws BV:

Minister Carola Schouten van Landbouw (ChristenUnie) is geïrriteerd over het voorstel van D66 en noemt het plan onrealistisch.

Afbeelding: Pxhere

Geef een reactie

Laatste reacties (196)