16

D66 en PvdA hebben mot over gekozen burgemeester

D66-leider Pechtold: PvdA komt afspraken niet na!

Gedoogpartij D66 en regeringspartij PvdA lijken even niet met elkaar door een deur te kunnen. D66-voorman Pechtold is boos, omdat PvdA’er Klaas de Vries in de Eerste Kamer afspraken over de burgemeestersbenoemingen dwarsboomt, zo meldt het AD. Pechtold zou maandag in een gesprek met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zijn onvrede hebben geuit.

D66 wil uit de Grondwet halen dat burgemeesters door de kroon worden benoemd.  De directe verkiezingen van burgemeesters komt zo dichterbij, schrijft het AD. Het kabinet is hier ook voor, net als de PvdA in de Tweede Kamer. Des te verassender wad het voor D66 dat PvdA-senator en oud-minister De Vries deze maand fundamentele twijfels uitte. Hij deed dat in aanvullende vragen die hij op het allerlaatste moment indiende. “Dat soort vragen van principiële aard verwacht je niet op zo’n laat moment”, reageert D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Het kabinet kan nog last krijgen van de houding van De Vries. D66 is nodig om bijvoorbeeld de wijziging in de studiefinanciering door de Eerste Kamer te krijgen. De PvdA-senator laat aan het AD weten dat hij ‘een serieuze discussie’ wil over de lokale democratie:

Wat voor deal D66 denkt te hebben met het kabinet is niet mijn probleem.

Als CDA en PVV voor stemmen, kan het voorstel ook zonder de PvdA op een meerderheid rekenen in de Senaat. Maar het stuit D66 tegen de borst dat die partijen een machtspositie krijgen, aldus het AD. Door De Vries wordt het onwaarschijnlijk dat het voorstel van D66 nog voor deze zomer wordt behandeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)