Laatste update 19:44
162

D66 start onderzoek naar klachten ongewenst gedrag Kamerlid Smeets

Het nieuwe D66-Kamerlid Sidney Smeets (45) wordt er op Twitter door verscheidene jonge homo’s van beschuldigd dat hij contact zoekt met minderjarige jongens. Ze hebben het gedrag van Smeets naar eigen zeggen ook onder de aandacht proberen te brengen van zijn partij. De beschuldigingen kwamen dinsdag naar buiten, woensdag kondigde D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings een intern onderzoek naar de beschuldigingen aan.

In een verklaring schrijft Spierings:

Op woensdag 31 maart is er bij de partij een bericht binnen gekomen. Dit betrof een bericht over mogelijk ongewenst gedrag van Sidney Smeets in de periode voor zijn kandidatuur als Kamerlid. De melder had dit niet zelf ervaren, maar zei namens iemand anders te spreken. Sinds dat moment is er meermaals contact geweest met de melder om meer informatie te krijgen. Als eindverantwoordelijke voor integriteit in de vereniging laat ik me daarbij adviseren door het recent ingestelde Team Verantwoord Gedrag.”

Spierings zegt samen met partijleider Sigrid Kaag een “indringend gesprek” te hebben gevoerd met Smeets naar aanleiding van die melding, en nog eens nadat dinsdag de berichten op sociale media verschenen:

Een 20-jarige homoseksuele man deelde een screenshot van een bericht dat hij van Smeets ontving toen hij nog geen maand meerderjarig was. In het bericht schrijft de voormalige advocaat dat de jongen “teveel kleren” aan heeft. Het eerste contact legde Smeets met de jongen toen hij 17 jaar was, blijkt uit een andere schermafdruk.

Volgens Jens Bosman, die naar eigen zeggen op zijn vijftiende werd benaderd door Smeets, bleef de advocaat “altijd net binnen de grenzen van het juridische”. Hij wijst wel op een patroon: “Ik heb minstens 10 jongens op Twitter gezien waarmee Smeets contact heeft gezocht.”

Aan Het Parool vertelt een jongen woensdag dat hij op zijn 16e met Smeets matchte op de dating-app Grindr. De twee ontmoetten elkaar en hadden seks.

De seks was met consent, benadrukt de inmiddels 19-jarige jongen, maar hij zegt er wel ‘een vreemd gevoel’ aan overgehouden te hebben. Smeets schrijft na de ontmoeting dat de jongen ‘erg goed’ was. Later in het gesprek worden foto’s van minderjarige jongens gedeeld, waarop Smeets reageert dat het zijn ‘foutste fantasie’ is om seks met iemand van onder de 16 te hebben. Smeets schrijft wel het risico te willen nemen als de jongen iemand kent die ‘onder de 16’ is en de jongen hem ‘vertrouwt’.

Tien jaar geleden had een toen 16-jarige scholier ook een match met Smeets. De jongen zou meermaals bij Smeets thuis uitgenodigd zijn en de strafrechtadvocaat zou filmpjes van ‘jonge jongens’ hebben laten zien om hem ‘in de mood’ te brengen. De jongen zegt één keer overgehaald te zijn tot seksuele handelingen. “Eén keer heeft hij mij gepijpt. Ik voelde me daarna heel naar.”

Voor de verkiezingen stelde D66 een onderzoek in naar seksuele intimidatie, nadat er anonieme aantijgingen verschenen aan het adres van een partijprominent. Na onderzoek werd hij vrijgepleit.

Na de nieuwe beschuldigingen, nu aan het adres van Smeets, laat Kaag weten “duidelijk” te willen zijn: “In onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen.” Kaag zegt de meldingen “zeer serieus” te nemen en vervolgstappen te zullen zetten “als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven.”

Smeets zelf laat in een eigen reactie weten geschrokken te zijn van de berichten die over hem rondgaan:

In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.

Woensdag staat in de Tweede Kamer een debat over het Vreemdelingen- en Asielbeleid op de agenda. Smeets zou daar namens D66 spreken. Woensdagochtend bleek hij van de sprekerslijst te zijn verdwenen. Volgens een woordvoerder neemt het Kamerlid de komende dagen rust.

Update, 19:45 uur: Passage uit Het Parool toegevoegd.

Geef een reactie

Laatste reacties (162)