71

D66: Iran als lid van VN-commissie is blunder

'Europa kan niet zomaar accepteren dat Iran ons vertelt hoe vrouwenrechten werken'

Een enorme diplomatieke blunder, zo noemt Europarlementariër Marietje Schaake van D66 de benoeming van Iran tot lid van de Commissie voor Vrouwenrechten van de Verenigde Naties. De aanstelling vond plaats, nadat geen van de zittende leden bezwaar had aangetekend.

“Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Iran, dat de vrouwenrechten dagelijks met voeten treedt, is toegelaten tot de commissie?”, zegt Schaake. Ze vindt dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton had moeten zorgen dat de EU-landen zich met één stem had uitgesproken tegen de benoeming. Schaake zegt op Trouw.nl

“Europa kan niet zomaar accepteren dat Iran ons vertelt hoe vrouwenrechten werken. Vorige maand nog maakte de Iraanse regering bekend zongebruinde vrouwen te arresteren voor het niet naleven van de kledingvoorschriften. Bij rechtszaken tellen getuigenissen van vrouwen maar half zo zwaar als die van mannen.”

Iran treedt toe tot de Commissie voor Vrouwenrechten bij de eerstvolgende vergadering in 2011. Het land bezet de zetel vier jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)