9

D66: Lokale omroep moet geld rechtstreeks van rijk krijgen

Uit onderzoek blijkt dat 49 van de 112 gemeenten minder geld aan omroepen geven dan ze van het rijk krijgen

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat lokale omroepen krijgen waar ze recht op hebben. Jaarlijks krijgen zij een budget van de gemeente die weer een budget van het rijk hebben gekregen dat bestemd is voor plaatselijke omroepen. In de praktijk komt het voor lokale media bestemde geld niet bij de omroep in kas. D66 wil daar een eind aan maken.

Het rijk verdeelt jaarlijks in totaal zo’n 10 miljoen euro onder de gemeenten voor hun lokale media. Uit onderzoek van De Organisatie van Lokale Omroepen blijkt dat van de 112 gemeenten, 49 er minder geld doorsluizen naar hun lokale omroepen dan ze op grond van het aantal inwoners zouden moeten krijgen.

Van der Ham dient maandag een wetsvoorstel in bij minister Marja van Bijsterveldt (Media) dat de nieuwe financiering wettelijk moet gaan regelen. Hij vreest dat als de huidige gang van zaken doorgaat, dat ten koste gaat van de lokale omroepen. Ook zou de onafhankelijkheid van de omroepen in het geding komen als ze afhankelijk blijven van hun gemeente.

Trouw: D66 wil dat lokale omroep rechtstreeks geld krijgt
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)