13

D66: ‘Minder ambtenaren, meer diplomaten’

Take-off voor Koenders: Het moderniseren van de diplomatie. Buitenlandse Zaken moet nog 80 miljoen bezuinigen

Het minister van Buitenlandse Zaken kan bezuinigen op het aantal ambtenaren. Daarentegen moeten er meer diplomaten komen. Dat stelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voor in een overleg over de modernisering van de diplomatie met minister Bert Koenders.

“Er werken nu circa 1700 ambtenaren in Den Haag bij Buitenlandse Zaken en ‘slechts’ 900 op de 140 ambassades en consulaten. Iedereen is het er inmiddels over eens dat fysieke aanwezigheid van diplomaten in het buitenland cruciaal is bij conflicten, samenwerkingsverbanden en handelsrelaties”, aldus Sjoerdsma (D66).

Het ministerie van Koenders moet nog 80 miljoen euro bezuinigen. Een onderzoek van een commissie onder leiding van Arthur van Leeuwen concludeerde al eerder dat gezocht moet worden in de modernisering van de diplomatie. De ambassades zouden beter bezet moeten worden en met anderen landen kan hechten worden samengewerkt. Nederland gaat nu bijvoorbeeld met andere landen zoals Belgie, ambassades delen.

Ook wordt het werk versoberd en afgeslankt. De consulaire dienstverlening aan Nederlanders gaat helemaal veranderen. De focus komt met name te liggen op ‘extreme noodsituaties’. Dat betekent bijvoorbeeld dat in het buitenland gedetineerde Nederlanders niet twee, maar nog maar één jaarlijks bezoek zullen krijgen.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil dat er ook extra geld gaat nar diplomatie:

Van Ojik: “Er is sinds 2010 structureel bezuinigd op diplomatie, terwijl juist nu diplomatieke inzet harder dan ooit nodig is. Ook het kabinet erkent, naar aanleiding van het rapport Modernisering van de diplomatie, dat de grens is bereikt.”

Zijn eerder ingediende motie wordt gesteund door PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP.

BNR: D66 wil meer diplomaten, minder ambtenaren

cc-foto: Xander Bouwman

Geef een reactie

Laatste reacties (13)