66

D66: pensioenstelsel moet radicaal anders

14671096505_1967d5a8ac_zHet Nederlandse pensioenstelsel moet radicaal hervormd worden. Werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over hun pensioen en het collectieve pensioensysteem moet worden veranderd in een systeem van individuele pensioenpotten. Dat voorstel doet D66 deze week.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zegt dinsdag tegen de NOS dat het huidige systeem niemand gelukkig maakt:

Geld zit in collectieve potten en is daardoor van iedereen en niemand tegelijk. Gepensioneerden zijn terecht boos dat hun pensioen minder goed is dan beloofd, terwijl werkenden zich afvragen of ze later nog voldoende terugzien van hun ingelegde premie.

10—puntenplan
Volgens het gepresenteerde ‘10-puntenplan‘ van D66 moeten er persoonlijke pensioenpotten komen. In dat nieuwe systeem kunnen werknemers kiezen om bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd geen premie af te dragen omdat het financieel niet uitkomt, de zogenaamde ‘premievakantie’. Werknemers zouden ook zelf moeten kunnen kiezen bij welk pensioenfonds ze zich willen aansluiten. Het zou mogelijk moeten worden om bij de pensioengerechtigde leeftijd te kiezen in één keer tien procent van het opgebouwde pensioen op te nemen en mensen die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen zouden niet verplicht hoeven te zijn pensioen op te sparen.

D66 presenteert de voorstellen in aanloop naar een nieuw onderzoek over de pensioenhervorming dat vrijdag door de Sociaal Economische Raad wordt gepresenteerd. De SER liet vorig jaar weten een nieuwe variant met persoonlijke pensioenen ‘interessant, maar onbekend’ te vinden. De Raad heeft deze variant nu verder uitgewerkt.

Het Nederlands pensioenstelsel staat al jaren onder druk. Omdat mensen langer leven, de rentes laag zijn en de economie instabiel is, hebben de pensioenen een knauw gekregen.

Lees ook de opinie ‘Doe-het-zelf-pensioen’ op Joop.

Foto: Nikkie Buitendijk

 

Geef een reactie

Laatste reacties (66)