Laatste update 10:12
45

D66 pleit voor mondiaal natuurakkoord

Er moet naast een klimaatakkoord ook een mondiaal natuurakkoord komen, dat zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten in Trouw. Vandaag zal hij in de Tweede Kamer betogen dat Europa de leiding moeten nemen bij de internationale natuurtop in Peking volgend jaar om een akkoord voor biodiversiteit te sluiten. Jetten geeft daarmee gevolg aan een oproep van internationale klimaatwetenschappers en -activisten in de Guardian begin deze maand. Zij pleiten voor het herstel van natuurlijke bossen en kustlijnen, waardoor zowel klimaatopwarming als het uitsterven van diersoorten kan worden afgeremd.

Jetten wijst er in Trouw op dat de natuur niet opgenomen is in het klimaatakkoord van ­Parijs, terwijl biodiversiteit ook goed is voor het klimaat:

Regenwouden halen veel CO2 uit de lucht. Zo voorkom je dat je weer extra maatregelen moet nemen tegen klimaatverandering. Elke dag sterven planten en dieren uit. We genieten allemaal van natuurdocumentaires en we willen allemaal nog een keer een safari maken. Kan dat nog als er op Borneo alleen nog palmolievelden zijn, en dus geen orang-oetans meer? Landen kijken naar elkaar. Regeringen denken: waarom zou ik natuur beschermen als een ander het niet doet? Voor het in Parijs tot een akkoord kwam, waren er ook verschillende voorbereidende toppen. Peking moet de climax worden van bijeenkomsten van de afgelopen jaren.

Nu de Verenigde Staten met Trump als president niet langer bereid zijn een leidende rol te spelen, en ook landen als Brazillië het onder president Bolsonaro laten afweten, moet Europa volgens Jetten voorop durven lopen:

Bij de Europese Raad in Roemenië op 9 mei stelt de Europese Unie de prioriteiten voor de komende jaren vast. Daarom wil ik vandaag in het debat premier Rutte aansporen om ervoor te pleiten dat Europa de komende jaren de kar gaat trekken. Meer dan in Parijs zal Europa andere landen over de streep moeten trekken. Het aanpakken van de plasticsoep moet prioriteit worden. Plastic is killing voor het leven in de oceanen. Een akkoord verplicht bedrijven om slimmer om te springen met verpakkingen en om afbreekbaar plastic te gebruiken. Ook moet de afname in biodiversiteit stoppen… Europa heeft nog maar enkele oerbossen. Behoud die, en herplant bomen. Mangrovebossen zijn niet alleen goed voor het klimaat, zij beschermen ook tegen waterstijging.

Vandaag werd onderzoek van het World Resources Institute (WRI) bekend gemaakt waaruit blijkt dat de aarde in 2018 twaalf miljoen hectare bos armer is geworden. 3,6 miljoen hectare daarvan, een gebied ter grootte van België, is verdwenen oerbos. Dat is een groot verlies want de bomen van vaak honderden jaren oud kunnen meer CO2 opnemen dan jonge boompjes. Brazilië verloor het grootste oppervlak aan oerbos. 1,3 miljoen hectare bomen werden al dan niet legaal gekapt of gingen verloren bij brand in 2018.

Jetten ziet een speciale rol voor Nederland vanwege de aanwezige kennis over waterveiligheid en projecten die veiligheid en natuurbeheer verbinden. Toch worden onze eigen doelen niet gehaald en daalt ook hier de biodiversiteit en het aantal insecten. Dat is voor Jetten echter geen reden om het rustig aan te willen doen, integendeel:

Het moet allebei tegelijk. De regenwouden zijn ook in ons belang.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)