29

D66 pleit – weer – voor gekozen burgemeester

Partij gaat wederom proberen de door de kroon benoemde burgemeester en commissaris van de koningin uit de Grondwet te krijgen

D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat weer een poging wagen de benoemde burgemeester en commissaris van de koningin uit de Grondwet te krijgen. Daartoe dient hij donderdag twee voorstellen in. Schouw wijst er in de Volkskrant op dat Nederland het enige land in Europa is waar de burgemeester niet wordt gekozen. ‘In geen van die landen is men erop teruggekomen omdat het een slecht idee zou zijn’, aldus het Tweede Kamerlid.

De partij rekent bij het opzetten van een nieuwe regeling, waarbij bestuurders langs een democratische weg worden benoemd, op de steun van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks en de SP. Volgens Gerard Schouw verliest de burgemeester zijn legitimiteit als de koningin hem blijft benoemen:

De burgemeester ontwikkelt zich steeds meer tot de lokale premier van de gemeente, het is de matchmaker van een college en het boegbeeld naar buiten. Als hij dan steeds meer bevoegdheden krijgt, moet de burgemeester in een democratie daar ook op worden afgerekend.

De zogenoemde bestuurlijke vernieuwing is al jaren één van de strijdpunten van D66. Tot nu toe is er alleen vrij weinig van de plannen gekomen: in 1999 sneuvelde de invoering van het correctief referendum door een tegenstem van VVD-senator Hans Wiegel. In 2005 kwam de invoering van de gekozen burgemeester niet door de Eerste Kamer door een tegenstem van de PvdA.

De Volkskrant: D66 wil weer gekozen burgemeester

Geef een reactie

Laatste reacties (29)