Laatste update 10:53
48

D66-prominent uit kritiek op ‘verrechtsing partij en achterhaalde referenda’

De D66-partijprominent Edo Spier noemt in een interview met Trouw referenda ‘achterhaald’, naar aanleiding van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Het zou volgens hem te laat zijn daarvoor. Ook uit hij kritiek op de koers van de partij die ‘te rechts’ zou zijn.

Het is mede dankzij D66 dat het raadgevend referendum ingevoerd werd, al probeert de partij er nu een correctief referendum van te maken, wat in de Grondwet gewijzigd zou moeten worden. Spier vindt het geen goede ontwikkeling en noemt Nederland ‘de risee’, het mikpunt van spot, van Europa vanwege de uitslag van 6 april

Sla de buitenlandse kranten er maar op na, je weet niet wat je leest. Goedendag zeg. Solide land en dan doen ze dit. Het is veel te laat voor referenda. We zijn in de Europese Unie verweven met 27 andere landen. Toen we in ’66 pleitten voor referenda was Nederland nog een beetje op zichzelf. Toen redeneerden we: je kunt wel om de vier jaar verkiezingen houden, maar tussentijds gaan de ontwikkelingen zo snel dat het volk tussendoor ook nog iets te zeggen moet krijgen.

Ook vindt de voormalige senator de huidige koers van de partij te rechts en pleit hij voor verandering in het leiderschap. Alexander Pechtold zou moeten opstappen en Jan Paternotte de Amsterdamse D66-fractieleider zou hem op moeten volgen.

Er is een duidelijke verrechtsing van de hele samenleving en daar doen wij gewoon aan mee. Pechtold doet het goed – is na Van Mierlo de beste partijleider die we hebben gehad – maar hij zit wel aan de rechterkant. Hij volgt een beetje de ontwikkelingen van de samenleving. Daar zijn wij nooit voor opgericht. Dat is nooit de bedoeling geweest.

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (48)