Laatste update 11:17
62

D66: Provincies moeten reserves investeren in klimaatmaatregelen

Als het aan de twaalf D66-lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt gaan provincies hun financiële reserves besteden aan schone energie, laadpalen en isolatie van huizen. Dat meldt de NOS. Het gaat in totaal om 5,3 miljard euro, in de meeste gevallen verdiend door de verkoop van aandelen van energiebedrijven. De oproep van D66 staat haaks op het standpunt van coalitiepartij CDA, waarvan de twaalf lijsttrekkers vorige week nog in De Telegraaf schreven dat Nederland ‘niet moet doorslaan’ in klimaatambities.

De NOS schrijft:

Hoeveel geld iedere provincie te besteden heeft, is heel verschillend. Sommige, zoals Gelderland, hebben door de verkoop van de Nuon-aandelen veel geld in kas. Dat wordt veelal belegd in staatsobligaties. “Dat ligt nu op de plank”, zegt Michiel Scheffer, lijsttrekker van D66 in Gelderland. “Net als onze voorouders honderd jaar geleden hebben geïnvesteerd in Nuon, willen wij dat geld weer herinvesteren om duurzame groei mogelijk te maken.” In Gelderland gaat het om een totaalbedrag van 2,5 miljard euro. “Iedere inwoner moet 2000 euro krijgen om zijn of haar huis te verduurzamen. Als een schenking of lening, afhankelijk van hun inkomen”, zegt Scheffer. Ook moeten er meer fietspaden komen, en krijgen ROC’s geld om mensen op te leiden voor de energietransitie, als het aan hem ligt.

De meeste provincies zijn niet zo rijk als Gelderland, maar waar het om gaat is dat al het geld dat uitgegeven wordt, wordt getoetst aan duurzaamheid, aldus de lijsttrekkers.

Cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (62)