24

D66 roept Rutte op matje om cao-uitspraken

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: 'Filosoferen doet Rutte maar in de kroeg met vrienden'

De búrger Mark Rutte is van mening dat cao’s in Nederland eenvoudiger kunnen, de premiér Mark Rutte houdt zich liever op de vlakte over dit heikele thema. Aldus de premier, in zijn hoedanigheid als bezoeker van de AWVN, de algemene werkgeversvereniging. Volgens Steven van Weyenberg van D66 bestaat dat onderscheid echter helemaal niet, hij roept de premier daarom op het matje in de Tweede Kamer. Zo kondigde hij aan bij BNR Nieuwsradio.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg:

Je bent de premier, je bent bij een bijeenkomst, daar heb je een mening en dan zeg je later: ‘Ja, maar ik zei het niet als premier hoor’. Zo werkt het staatsrechtelijk niet. Ik wil dat de premier gewoon toelichting komt geven. Want als hij zoiets zegt, zegt hij dat als premier.

De premier was hier op een bijeenkomst van een grote werkgeversorganisatie. Er zaten heel veel mensen in de zaal. Dan is het niet een kwestie van een beetje filosoferen met vrijheid als privépersoon. Dat mag premier Rutte in de kroeg doen met z’n vrienden.

Wat heeft de premier nou precies gezegd? Rutte:

Ik kan me als geïnteresseerd burger zomaar voorstellen dat rondom de cao een aantal kansen ligt. Bijvoorbeeld om te zorgen dat cao’s minder gestold wantrouwen zijn en meer kijken wat ze kunnen bijdragen aan innovatiekracht. Het begint bij vertrouwen tussen werkgevers en werknemers. Dus ik vind het wel een uitdaging voor de AWVN om de voorzitters van de grote bonden en werkgeversorganisaties eens een paar dagen samen te brengen en vast te houden tot ze een basis hebben om cao’s te vernieuwen. 

Als ze vanaf stap één mee kunnen denken over hoe je de zekerheidswensen overeind kunt houden, kom je heel snel tot de conclusie dat je de loonparagraaf altijd los moet koppelen van de rest van de CAO. 

Naar mijn overtuiging werkt het alleen als je zo’n proces start met overleg tussen de toppen van de organisaties; veel dingen gaan bottom-up, maar dit is nou typisch een zaak in de polder die alleen lukt als je begint bij de toppen. Daarin kan de AWVN een belangrijke rol spelen.

Van Weyenberg:

Hij staat hier als premier, premier van ons allemaal. En dan wil ik ook gewoon weten of hij dit als premier vindt. Ik wil gewoon weten waarom premiér Rutte deze uitspraak heeft gedaan.

Update 15 okt. 2014: Premier Rutte heeft in een brief aan de Tweede Kamer toegegeven zijn uitspraken wel degelijk in zijn rol van premier te hebben gedaan, meldt Nu.nl.

“Met mijn uitspraak dat ik me als geïnteresseerd burger zou kunnen voorstellen dat er rondom de cao’s een paar interessante kansen liggen, heb ik vooral terughoudendheid van het kabinet ten aanzien van de inhoud van cao’s willen onderstrepen. Hierbij geldt vanzelfsprekend dat ik dit alles heb gezegd in mijn hoedanigheid als minister-president”.

Rutte zegt verder dat hij het sluiten van cao’s een zaak vindt van “gezamenlijk overleg tussen werkgevers en werknemers.”

BNR: Cao-stelsel mag van búrger Mark Rutte best op de schop
BNR: ‘Filosoferen doet Rutte maar in de kroeg met vrienden’

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (24)