Laatste update 13:00
13

D66 Rotterdam zet raadslid uit fractie na kritiek, college verliest meerderheid

De fractie van D66 in Rotterdam heeft prominent Jos Verveen uit de fractie gezet nadat hij zich kritisch had uitgelaten over zijn partij. De coalitie van Leefbaar-CDA-D66 is daardoor de meerderheid in de gemeenteraad kwijt.

De partij is tot de uitzetting overgegaan na een interview in het AD met Verveen waarin hij onder meer zeer kritisch is over de samenwerking met Leefbaar.

Het irriteert hem dat de D66-fractie niet feller van zich afbijt. ,,Wat Leefbaar roept, kan natuurlijk niet. Daar moeten wij als fractie afstand van nemen. Wij kunnen een motie indienen dat we van dit college verwachten dat het alle ondernemers steunt. Maar dat gebeurt dus niet. Leefbaar profileert zich en D66 betaalt de rekening. (…) Neem de tenenkrommende integratienota van dit college. De beeldspraak is dat allochtonen moeten ‘invoegen op de snelweg’. Zo praat je niet over andere Rotterdammers. Wij als fractie hebben hoogstens wat punten en komma’s mogen veranderen.’’

Verveen die al 8 jaar in de raad zit laat zich ook kritisch uit over tal van andere zaken. Dat is hem niet in dank afgenomen. In een verklaring zegt de fractie:

De gemeenteraadsfractie van D66 Rotterdam zegt de samenwerking op met raadslid Jos Verveen. Jos Verveen maakt vanaf vrijdag 24 november 2017 geen deel meer uit van de Rotterdamse D66-fractie. Afspraken tussen de fractieleden werden meermaals door Jos Verveen gebroken. In verschillende dossiers is het niet mogelijk gebleken om met Jos Verveen samen te werken op basis van een vertrouwensrelatie. Diverse pogingen van fractie en bestuur om het vertrouwen te herstellen, hebben niet geleid tot een werkbare samenwerking. Hierdoor is het vertrouwen van de fractie onherstelbaar beschadigd. De fractie van D66 Rotterdam betreurt de ontstane situatie. Desalniettemin kijkt zij met optimisme naar de voltooiing van deze raadsperiode. De komende maanden zal zij zich onverminderd met volle kracht en overtuiging inzetten voor de stad.

cc-foto: Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (13)