62

D66 stapt uit collegebesprekingen vanwege Asscher

Update 16:50 Pechtold: Moedig besluit … Fractievoorzitter Telleman: machtspolitiek van PvdA

D66 in Amsterdam stapt uit de besprekingen met de PvdA over de vorming van een nieuw stadsbestuur. De partij is het niet eens met de benoeming van PvdA-leider Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester.

D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman heeft dit vrijdagmiddag bekendgemaakt. Eerder deze week maakten D66 en PvdA nog bekend dat ze samen de kern van een nieuw college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad wilden vormen. 

Telleman vindt de benoeming van Asscher een voorbeeld van een ontransparante bestuurscultuur en machtspolitiek van de PvdA, die al decennia lang de grootste partij in Amsterdam is. In een verklaring zegt zij:

Het is schokkend om te merken dat de ‘republiek Amsterdam’ kennelijk eigendom is van de PvdA. en dat de vorige burgemeester zijn opvolging op koninklijke wijze heeft doorgegeven. Dat Nederland, als enig land in Europa, nog steeds geen gekozen burgemeester heeft is te danken aan een vorige PvdA burgemeester, de heer Ed van Thijn, die als senator dit wetsvoorstel eigenhandig om zeep heeft geholpen.

D66-partijleider Alexander Pechtold zegt trots te zijn op de beslissing van de Amsterdamse afdeling en noemt het een moedig besluit:

De PvdA wil geen gekozen burgemeester, maar laat nu wel haar eigen lokale partijleider benoemen. Tegen die bestuurscultuur heeft D66 juist campagne gevoerd.

Update 22-03: Informateur Eberhard van der Laan probeerde de breuk tussen PvdA en D66 te lijmen. Hij sprak maandagmorgen met D66 in een poging alsnog de besprekingen te hervatten, zo meldt Het Parool. Later op de dag liet een D66-woordvoerder weten dat het gesprek geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd. De partij blijft weigeren de onderhandelingen over een nieuw college te hervatten zolang Lodewijk Asscher waarnemend burgemeester is.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)