73

D66-Statenlid stapt over naar GroenLinks na lezen boek Jesse Klaver

'De Mythe van het Economisme' blijkt besmettelijk

Sjo Smeets, Statenlid voor D66 in de provincie Noord-Brabant, is overgestapt naar GroenLinks. De politicus kwam tot zijn opmerkelijke daad na het lezen van het boek van Jesse Klaver.

Op de website van GroenLinks zegt Smeets:

Voor mijn verjaardag op 27 november kreeg ik van mijn oudste zoon het inspirerende boek De mythe van het economisme cadeau, een onversneden pleidooi voor nieuw idealisme. Eén van de hoofdstukken heeft als titel ‘De werknemer is geen wegwerpartikel’. De toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt en de doorgeschoten marktwerking in sectoren als de zorg, in de schoonmaakwereld, het openbaar vervoer en in de transportsector vormen voor mij een doorn in het oog.

Van een opwelling is geen sprake. Smeets zegt een jaar over zijn stap te hebben nagedacht, de Statenverkiezingen vonden in maart van dit jaar plaats. Uiteindelijk ging hij overstag door het lezen van het boek van Klaver. De nieuwe GroenLinks-leider zet daarin zijn politieke visie uiteen en fileert het ‘economisme’, de manier van politiek denken waarbij alles in geld of cijfers wordt uitgedrukt zonder te kijken naar maatschappelijke of menselijke aspecten. Bijvoorbeeld door scholen af te rekenen op examenresultaten in plaats van het functioneren van en voor de leerlingen.

In de politieke verhoudingen verandert er weinig. D66 verliest een zetel en telt nu zes zetels in de Provinciale Staten, GroenLinks groeit naar vier. D66 vormt met VVD, SP en PvdA een coalitie van 29 Statenleden. Er zijn in totaal 55 zetels.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)