24

D66 tegen Opstelten: Geen extra bestuurlijke laag bij politie

Minister van Veiligheid en Justitie wil 'regioburgemeester' invoeren bij nationale politie. Kamerlid Berndsen: Verminder bestuurlijke drukte

D66-Kamerlid Magda Berndsen wil dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) afziet van de invoering van een regioburgemeester bij de nationale politie. De minister wil naast het hoofd van de nationale politie en de gemeente nog een nieuwe regionale functionaris aan het nieuwe politiebestel toevoegen. “Nationale politie moet leiden tot minder bestuurlijke drukte en meer veiligheid voor de burger. Een extra bestuurlijke laag draagt hieraan niet bij,” aldus Berndsen.

D66 is voor aansturing van een nationale politie door, wat de partij noemt, een ‘blauwe baas of bazin’. Deze zou onder directe aansturing van de minister komen te staan. Hierdoor wordt een professional uit het politievak verantwoordelijk voor de organisatorische aansturing van de tien regionale eenheden. In deze constructie heeft D66 geen behoefte aan een tussenlaag zoals de regioburgemeester. Berndsen: “Directe aansturing vergroot de grip op de inzet van politiemensen en de wijze waarop zij aan de slag gaan met de landelijke prioriteiten.”
De plannen van Opstelten leveren ruim 400 lokale overleggen, 25 regionale overleggen en 10 bovenregionale overleggen op. De regioburgemeester voegt zo een nieuwe vorm van bestuurlijke bemoeienis toe, aldus D66.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)