7

D66 voert ‘Amerikaanse’ campagne

In New York woonachtige Eelco Keij (nummer 25) voert 'expatcampagne'... Keij op tournee langs kiezers in de Verenigde Staten

D66-kandidaat Kamerlid Eelco Keij probeert in de Verenigde Staten stemmen te winnen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Keij is woonachtig in New York en staat op nummer 25 op de lijst. Door bij inzamelbijeenkomsten geld te vergaren voor zijn campagne kan hij een (bescheiden) toernee langs kiezers in de VS bekostigen. Het Algemeen Dagblad maakte woensdag een portret van de aspirant-politicus.

Het aantal Nederlanders in de VS dat zich heeft laten registreren als kiezer voor de komende Kamerverkiezingen is niet groot. Slechts 2800 Nederlanders, terwijl het er circa 200.000 hadden kunnen zijn. Toch doet Eelco Keij (D66) een poging de kiezers over te halen op hem te stemmen. Hij hoopt zo met voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer terecht te komen.

Om met voorkeursstemmen in de Kamer terecht te komen heeft Keij zeker 16.000 stemmen nodig. Dat aantal lijkt hij met het aantal geregistreerde stemmers in ieder geval niet te halen. Toch zit hij niet bij de pakken neer. In het AD zegt hij:

Het is Pia Dijkstra de vorige keer ook gelukt, net als eerder Boris van der Ham, om met voorkeursstemmen in de Kamer te komen. Je weet nooit, toch?

Om die voorkeursstemmen te halen past hij typische Amerikaanse campagnetechnieken toe. Zo organiseerde hij bij welgestelde Nederlanders thuis – op een uur rijden van New York – een fundraiser. Zijn partij had hier geen moeite mee omdat er niet echt regels voor bestaan. Met het geld kan Keij zijn eigen campagne bekostigen. Hij haalde genoeg geld op om twee stagiaires aan te kunnen nemen en advertentieruimte te kopen.

Lees meer over Keij in het Algemeen Dagblad (betaalde versie): In VS op jacht naar Kamerzetel

Geef een reactie

Laatste reacties (7)