21

D66 weer barricades op tegen kerk

D66-Kamerlid Verhoeven: zondag is van iedereen ... Kamerlid Schouw: Kerk mag niet meer in burgerlijke stand kijken

D66 heeft maandagavond opnieuw een poging gedaan om de zondagswet afgeschaft te krijgen. De wet stamt uit 1815 en kan worden gebruikt om niet-religieuze activiteiten op zondag voor 13.00 uur te verbieden. Daarnaast wil D66 ook dat kerken niet meer in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) mogen kijken om nieuwe inwoners te kunnen ‘verwelkomen’.

De Volkskrant citeert D66’er Kees Verhoeven in de Tweede Kamer:

Van ons mag iedereen kiezen wat hij wil doen op zondag, of dat nou winkelen is of naar de kerk gaan”

“Ik wil niemand iets afnemen, maar anderen wel de kans geven iets te doen. De zondag is van iedereen.”

Het is de derde poging om de zondagswet af te schaffen. In 2010 strandde een eerdere D66-poging. In 2007 probeerde de VVD het ook al. Verhoeven deed zijn voorstel in het begrotingsoverleg ondernemen van de Kamer met minister Henk Kamp (Economische Zaken). Die zei dat de kwestie moet worden opgenomen met zijn collega op Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

GBA en kerk
Verhoevens D66-collega Gerard Schouw wil dat er een einde komt aan de inzage die kerken krijgen in de Gemeentelijke Basisadministratie.

Verschillende kerken hebben nu via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) inzicht in de GBA om zo nieuwe inwoners te kunnen verwelkomen. Maar volgens Schouw is het geen taak van de overheid om kerken met hun administratie en ledenbestanden te helpen. Bovendien hebben “andere derden die ook een belangrijke functie in de maatschappij vervullen” ook geen inzicht in deze gegevens.

Volkskrant: D66 probeert opnieuw zondagswet af te schaffen

D66: Kerk mag niet meer neuzen in GBA

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (21)