Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66: Weg met handelsbarrières voor groene technologie

  •  
20-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_windmolens_DannyMcL_300.jpg
'G20-top in Cannes is de kans om zowel het klimaatprobleem als het probleem van protectionisme aan te pakken', zegt D66-Europarlementariër Gerbrandy
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vraagt de Europese Commissie zich op de komende G20-top in Cannes hard te maken voor een drastische vermindering van handelsbarrières voor groene technologie. ‘Groene technologie moet vrij de wereld over kunnen, en niet stranden op protectionisme.’
Veel landen schermen hun markt af tegen concurrerende invoer uit andere landen. Dit gebeurt ook met schone technologieën als wind- en zonnetechnologie. Hierdoor wordt de ontwikkeling en implementatie van deze technieken vertraagd. “Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Dit is de kans om zowel het klimaatprobleem als het probleem van protectionisme aan te pakken”, aldus Gerbrandy op de website van D66.
In 2007 heeft de Wereldbank een lijst gepubliceerd met 43 groene technologieën die cruciaal zijn in de strijd voor een beter klimaat. Volgens Gerbrandy moeten deze 43 technologieën vrij kunnen worden verhandeld. Landen als Rusland, India en China hanteren nu nog hoge importtarieven op bijvoorbeeld technologie voor zonnepanelen en windturbines. Het afbouwen van deze handelsmuren maakt de groene technologie goedkoper, en daar is het klimaat bij gebaat. Gerbrandy: “We staan aan het begin van een nieuwe industriële revolutie. Een bedrijf heeft alleen toekomst als het duurzaam produceert. Voor deze omslag is schone technologie cruciaal.”
Op 3 en 4 november komen de G20-landen bijeen in Cannes. Zij hebben al eerder benadrukt de omslag naar een groene economie te steunen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.