172

D66 wil 40-urige werkweek terug

D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees in Buitenhof: Een officiële vrije dag opgeven levert ook economisch voordeel op

Behalve langer doorwerken, moeten we ook meer uren maken. Ook zou, bijvoorbeeld, Tweede Pinksterdag geschrapt kunnen worden als vrije dag. Tweede Kamerlid Wouter Koolmees van D66 zegt in het programma Buitenhof dat dit soort maatregelen grote economische voordelen schuilen. Koolmees was een van de architecten van het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten.

Volgens Koolmees kunnen met de door hem beoogde maatregelen de lonen stijgen, kan de inkomstenbelasting omlaag en kan het gat op de overheidsbegroting omlaag. Nederland komt dan volgens Koolmees ‘werkend uit de crisis’.
In 2012 bestaat een gemiddelde Nederlandse voltijd werkweek uit 36,7 uur. Het AD citeert Koolmees:

De omstandigheden zijn nu sterk veranderd: steeds minder werkenden moeten zorgen voor steeds meer niet-werkenden. Daarom moeten we dit decennium de historische trend keren en de werkweek weer langzaam terugbrengen tot 40 uur. Dat versterkt onze economie structureel en biedt ook ruimte om de lonen te laten stijgen en de inkomstenbelasting te verlagen. Bijkomend voordeel is dat de binnenlandse consumptie stijgt en het vertrouwen van consumenten toeneemt.

In sommige Europese landen wordt al gesproken over het terugbrengen van het aantal verplichte verlofdagen, in Portugal is dit al toegepast. “Nederland is ruim bedeeld met vrije dagen in vergelijking met andere landen. Het schrappen van een verplichte verlofdag als Tweede Pinksterdag versterkt onze economie direct”, aldus Koolmees.

Het CBS liet onlangs weten dat de economische groei met 0,3 procent toeneemt door het schappen van een verplichte verlofdag. Dat zou het begrotingstekort direct met een miljard euro verkleinen, zo schrijft het AD

Buitenhof: video volgt

AD: Plan D66: 40-urige werkweek moet terug

Geef een reactie

Laatste reacties (172)