59

D66 wil dat Zwarte Piet wordt vervangen

Ook regeringspartij D66 heeft zich bij monde van partijleider Rob Jetten uitgesproken tegen het gebruik van de racistische Zwarte Piet-figuur. Jetten uit daarnaast felle kritiek op zijn andere coalitiepartner Klaas Dijkhoff van de VVD, die in plaats van racisme veroordelen voorstelde het demonstratierecht opzij te zetten.

Afgelopen weekend zagen we volwassen mensen Sinterklaasliedjes scanderen, met eieren gooien en racistische leuzen schreeuwen naar vreedzame demonstranten. Terwijl er kinderen naast stonden. En dan vraag ik me af: wat heeft dat nog met het Sinterklaasfeest te maken? Helemaal niets. Maar ik vind het ook fout als politici dan gaan zeggen dat demonstreren één week per jaar maar even niet moet. Want in Nederland staat het recht op je mening en het recht op demonstreren wat mij betreft pal bovenaan.
We voeren al een aantal jaren een verhit debat in Nederland over de verschijning van zwarte piet. En als kind had ik daar zelf nooit een probleem mee. Ik vond het Sinterklaasfeest een van de leukste momenten van het jaar. Maar ik werd er ook door vrienden op gewezen, vrienden met een donkere huidskleur of die uit het buitenland kwamen, dat zij zwarte piet wel degelijk een ingewikkeld fenomeen vonden. En ik wil dat het Sinterklaasfeest een feest is waar iedereen zich in kan vinden. Een feest voor jong en oud. En dat betekent ook dat piet moet meegaan met zijn tijd. Dat piet moet meeveranderen. En wat mij betreft hebben met de roetveegpieten en met gekleurde pieten een heel mooi alternatief om ervoor te zorgen dat het Sinterklaasfeest weer een feest wordt voor iedereen.

Jetten is na Gert-Jan Segers van de ChristenUnie de tweede fractievoorzitter uit de regeringscoalitie die zich uitspreekt tegen het felle, openlijke racisme rond het Sinterklaasfeest. Waar blijft CDA-leider Buma?

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (59)