79

D66 wil lastenverlaging in ruil voor steun aan kabinet

Pechtold: tarief eerste schaal omlaag, belasting op arbeid omlaag ... PvdA: D66 haalt VVD rechts in

D66 is van plan belastingverlaging te eisen in ruil voor verdere begrotingssteun aan het kabinet, dat zou partijleider Alexander Pechtold volgens De Telegraaf gezegd hebben in een interview dat morgen in de krant verschijnt. De nieuwe noten op de zang van D66 dreigen de gedoogharmonie in de Tweede Kamer te verstoren, nadat ChristenUnie deze week ook al dreigde de steun aan andere kabinetsplannen in te trekken indien het kabinet illegaliteit strafbaar zou stellen.

Dit artikel wordt aangevuld. Updates leest u onderaan

Pechtold wil bij de volgende coalitieonderhandelingen de inkomstenbelasting in de eerste schrijf per 2015 verlagen, schrijft de Telegraaf:

We willen in de onderste schijf een miljard belastingverlaging.

Om die belastingverlaging te kunnen opbrengen wil D66 geld weghalen bij zorg en sociale zekerheid, toeslagen in het bijzonder. Vermoedelijk zal de PvdA hierover niet staan te juichen en ook premier Rutte zei vorige week nog dat hij niets voelt voor verdere lastenverlichting. Volgens Pechtold gaat het echter moeilijk worden om begrotingsplannen te maken als de coalitie niet met zijn plan akkoord gaat.

Het kabinet heeft de steun van ChristenUnie, D66 en SGP nodig om het regeerakkoord aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen.

Update 14.30
Het D66-plan blijkt inderdaad niet overal in goede aarde te vallen. RTL Nieuws tekent de reactie van PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam op. Hij vindt dat “D66 de VVD weer eens rechts inhaalt”: 

“Het lijkt mooi om belastingen te verlagen, maar als je dat geld ophaalt bij mensen met een uitkering, een zorgtoeslag of huurtoeslag, gaan mensen met lage inkomens erop achteruit, en alleen hoge inkomens erop vooruit. Dat is niet sociaal.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat de VVD inderdaad “altijd voor lastenverlichting is, maar het moet wel kunnen. En of het kan, dat zal moeten blijken uit de cijfers van het CPB.”

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (79)