47

‘D66 wil snijden in Publieke Omroep’

Ophef over sanering van omroepen ... D66 ontkent uitgelekt bezuinigingsplan

D66 wil flink bezuinigen op de mediabegroting, zo suggereert een uitgelekte brief waarin voorzitter Henk Hagoort van de Publieke Omroep protesteert tegen een concept-verkiezingsprogramma van de partij. D66 ontkent: “Wij willen niet snijden in het aantal omroepen, de Wereldomroep of de omroeporkesten. Zoveel geld bezuinigen op het bestel is ondoenlijk.”

Door redactie Joop

In een vrijdag verzonden brief die is gelekt naar Novum Nieuws doet Hagoort zijn beklag dat D66 tweehonderd miljoen euro op de mediabegroting wil bezuinigen. Uit die uitgelekte mediaplannen zou blijken dat D66 maximaal tien publieke omroepen wil. Nu zijn er nog 24 omroepen. Daarnaast zouden de drie orkesten van het muziekcentrum moeten worden opgeheven en de Wereldomroep worden afgeschaft.

Volgens een ingewijde zouden tweeduizend personeelsleden van de publieke omroep hun baan verliezen als de plannen worden uitgevoerd. Mediabedrijven die aan de omroepen leveren zijn dan nog niet meegerekend.

Ook Rik Rensen, hoofdredacteur van Radio Nederland Wereldomroep, is verbaasd over uitgelekte conceptplannen van D66. Opheffing van zijn omroep zou een besparing van 45 miljoen euro per jaar moeten opleveren. Rensen denkt dat de plannen onder druk van de versnelde verkiezingen onzorgvuldig zijn gemaakt.

D66 wilde aanvankelijk nog niet ingaan op de plannen, omdat het om een concept verkiezingsprogramma gaat.

Update 22-03: Door alle ophef over de vermeende plannen reageert D66 nu alsnog. De Wereldomroep hoeft niet te vrezen dat er een einde komt aan haar bestaan, zegt vorrzitter Joris Backer van de D66-programmacommissie in het AD:

Wij willen niet snijden in het aantal omroepen, de Wereldomroep of de omroeporkesten. Zoveel geld bezuinigen op het bestel is ondoenlijk.”

Geef een reactie

Laatste reacties (47)