22

D66 wil van websites hacken een grondrecht maken

Partij wil hacken niet altijd strafbaar stellen... 'Hacken is soms een vorm van online demonstreren, daar moeten regels voor komen'

D66 wil dat er heldere regels voor zogenoemde online demonstraties komen, ofwel voor hacken. Nu is het zo dat betogen een grondrecht is, maar dat geldt alleen voor fysieke demonstraties. Kees Verhoeven, D66-Kamerlid, vindt dat vreemd omdat de komende jaren verschillende vormen van online demonstraties waarschijnlijk een grotere vlucht zullen nemen. Hij pleit voor regelgeving rondom het hacken zodat deze ‘betogingen’ ordentelijk verlopen.

Een voorbeeld van een online betoging zijn de zogeheten distributed-denial-of-serviceaanvallen (DDoS). Computers leggen hierbij zo vaak contact met een website, dat deze plat komt te liggen. De ‘hackers’ worden volgens Verhoeven nu te zwaar bestraft, omdat regelgeving ontbreekt en rechters deze vorm van betogen als hacken beschouwen.

De partij pleit voor het wettelijk vastleggen dat vooraf melding moet worden gemaakt van een dergelijke actie. Een rechter kan deze dan mogelijk verbieden, of het bedrijf achter de website kan maatregelen nemen om de ontwrichting zo klein mogelijk te houden.

Metro: D66 wil regels voor ‘online demonstraties

cc-foto: Jim Younkin

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)