Laatste update 15:38
43

D66-raadslid zet beroemde reisboekwinkel Evenaar pand uit

4362442877_0b0bd61276_zWie houdt van bijzondere reisboeken weet waar hij naartoe moet: de beroemde reisboekwinkel Evenaar in de Oude Spiegelstraat in Amsterdam. De winkel, met antiquariaat, is een begrip. Er liggen de mooiste boeken: literatuur van schrijvers uit verre landen en een grote verzameling boeken over de geschiedenis, politiek en cultuur van landen als Kameroen, Libië en Japan. De literaire reisboekhandel trekt al vijfentwintig jaar trouwe fans naar de Negen Straatjes in het hart van de stad. Maar nu moeten de huurders eruit en wel van de eigenaar van het pand, D66 raadslid Marcel van den Heuvel.

Marre van Dantzig en Maria Bastiaens, de eigenaars van Evenaar, moeten het pand uit omdat Van den Heuvel er meer geld voor wil gaan vragen. Het D66-raadslid wil het pand verbouwen en vergroten en de huur verhogen van de huidige 2.100 euro naar vijfduizend euro voor een ‘huurder van statuur’. De reisboekhandel kan die hogere huur onmogelijk betalen.

De D66’er gaat vooral voor zijn eigen portemonnee en niet voor de culturele waarde van de stad, zo lijkt het. En dat is extra pijnlijk omdat hij als raadslid lid is van de raadscommissie Cultuur. Volgens het partijprogramma van D66 moet de culturele sector in de stad juist versterkt worden om te voorkomen dat die ‘het kind van de rekening’ wordt.

In het Parool zegt hij vrijdag dat hij wel een hoge huur moet vragen omdat de renovatie van het pand meer dan een ton gaat kosten. Van den Heuvel:

De boekhandel heeft er jaren gezeten voor een huur die veel lager is dan in de buurt gebruikelijk is. Dat moet nu worden rechtgetrokken. Zelfs na de verdubbeling zou de huur niet bovengemiddeld zijn voor de Negen Straatjes.

Daarbij verdedigt het raadslid zijn beslissing met het argument dat hij meer belasting over het pand moet betalen omdat de waarde van het vastgoed in de Negen Straatjes is gestegen.

Eigen pensioen
Het D66-raadslid heeft drie panden in de Oude Spiegelstraat waar meer dan een miljoen overwaarde op zit. Daarover zegt hij:

Ik kan de panden alleen verkopen als ik de renovatie uitvoer. De winkels zijn mijn pensioen en ik heb het altijd als belegging gezien. Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik dit niet zou doen.

Hij vindt dat de eigenaars van de boekwinkel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Als ze hun eigen broek niet kunnen ophouden met de nieuwe huur, dan is dat niet zijn verantwoordelijkheid. Hij voelt er niets voor om boekwinkels te gaan subsidiëren. ‘Zo zit de wereld niet in elkaar’, aldus de D66-politicus.

Van den Heuvel heeft de eigenaars een verhuisvergoeding aangeboden en een alternatieve locatie op de Keizersgracht, maar die is voor Dantzig en Bastiaens niet geschikt.

CC foto: evenaar bookstore

Geef een reactie

Laatste reacties (43)