85

Dader Orlando kwam vaker in club, gespot op gay dating apps

Verschillende getuigen Orlando zeggen dat ze de dader van de massamoord vaker in de homoclub Pulse gezien hebben. “Soms zat hij in z’n eentje te drinken, andere keren was hij zo dronken dat hij luidruchtig werd en agressief,” verklaart een van hen tegenover de Orlando Sentinel. Een ander, die zegt dat hij Mateen een uur voor de schietpartij nog de club in zag gaan, beweert dat hij hem kent van een gay dating app. Tot een echte afspraak is het nooit gekomen. Hij zou vaak over zijn vader, een strenge Afghaan, zijn begonnen.

Er worden meer details bekend over de achtergronden van de dader. Hij wilde graag bij de politie, raakte als tiener gewond toen hij mee mocht op een kennismakingsronde en de bewuste politieauto een ongeluk kreeg. Hij werkte ook een tijd als cipier. Hij was nogal wispelturig, soms zeer religieus, dan weer niet. Als kind werd hij gepest, niet alleen vanwege zijn afkomst maar ook omdat hij dik was. Hij volgde onderwijs op een school voor kinderen met gedragsproblemen.

Er zijn scholieren die stellen dat hij stond te juichen na de aanslagen in september 2001. Hij was toen veertien jaar. Anderen spreken dat tegen en zeggen dat hij juist veel van Amerika hield. Hij word ook als bipolair omschreven.

De Washington Post schrijft dat Mateen weliswaar tegen het alarmnummer verkondigde dat hij een supporter was van IS maar inmiddels wordt duidelijk dat hij weinig kaas gegeten leek te hebben van islamitisch extremisme. Eerder verklaarde hij aanhanger te zijn van Hezbollah, de sjiitische militie die een van de grootste tegenstanders is van IS en strijdt aan de zijde van president Assad. Hij prees de daders van de aanslag in Boston, die sympathiseerden met Al-Qaida, eveneens een vijand van IS. Volgens de krant lijkt het er op dat de dader weinig sjoege had van de verhoudingen in de islamistische oorlogen. Overigens komt het vaker voor dat terroristen die opereren vanuit naam van de islam, zelf nauwelijks iets van dat geloof weten.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)