35

Dag Emile Roemer, het ga je goed!


Video: SP

Woensdag heeft de Tweede Kamer afscheid genomen van Emile Roemer, oud-leider van de SP. Na ruim elf jaar verlaat hij de Tweede Kamer nadat hij onlangs het stokje doorgaf aan Lilian Marijnissen.

Bij het afscheid noemde Kamervoorzitter Khadija Arib Roemer ‘aardig, collegiaal, vrolijk en een knokker met humor’. Zijn vriendelijke reputatie leverde hem zelfs de bijnaam ‘de grote vriendelijke reus’ op.

In 2006 kwam Roemer in de Kamer terecht waar hij vooral het woord voerde over verkeer en waterstaat. Na zo’n drie jaar werd hij de fractievoorzitter. Bij de verkiezingen in 2010 wist hij geen winst te boeken, maar leidde de SP een verkiezingsnederlaag, om in 2012 lange tijd aan kop aan de peilingen te gaan. Uiteindelijk is het aantal zetels bij de verkiezingen van dat jaar gelijk gebleven op 15. Bij de laatste verkiezingen bleven daar 14 van over.

Khadija Arib:

“Maar de SP heeft onder jouw leiding bewezen op elk niveau te kunnen besturen. Je hebt de bal feitelijk voor het doel gelegd, het is nu aan anderen die erin te schieten.”

Als Kamerlid wordt Roemer vervangen door Mahir Alkaya, die donderdag wordt beëdigd. Wat Roemer hierna gaat doen is nog niet bekend, al heeft hij al wel te kennen gegeven het burgemeesterschap te zien zitten.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)