276

Dag oude dag

Minder pensioen voor meer dan een miljoen gepensioneerde leraren, bouwvakkers en zorgmedewerkers… 17 grote pensioenfondsen verlagen pensioen per 2013 met 5 tot 10 procent… Werkgevers willen minder pensioen voor werknemer vastleggen in CAO…

‘Het beste pensioenstelsel ter wereld’ staat al enige tijd onder grote druk. En vanaf 2013 zullen gepensioneerden dat in de portemonnee voelen. De pensioenen gaan omlaag. Zeventien grote pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad namelijk niet op orde en worden gedwongen maatregelen te nemen.

Waarschijnlijk krijgen gepensioneerden die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld het ABP, Zorg en Welzijn of het pensioenfonds voor de Bouw,  in het voorjaar van 2012 een brief met het slechte nieuws op de mat. Gemiddeld zal er 5,9 procent minder worden uitbetaald, maar dat kan oplopen tot bijna tien procent.

CAO
Ondertussen worden ook de pensioenen van de mensen die nu werken niet ongemoeid gelaten. Want de CAO-onderhandelingen komen eraan en de werkgeves hebben aangekondigd te willen snijden in de pensioenvoorzieningen. Loonstijgingen moeten niet meer meetellen en dus wordt er uiteindelijk minder pensioen opgebouwd.

In de komende maanden moeten ondernemingen en bedrijfstakken de afspraken uit het pensioenakkoord uitwerken in concrete afspraken op de werkvloer. Het gaat om ruim tweehonderd nieuwe cao’s. Grote contracten zijn die voor 100 duizend bouwvakkers, 104 duizend schoonmakers en de verpleeghuizen met 395 duizend mensen. Daarbij willen de werkgevers alle arbeidskosten centraal stellen, ‘dus ook inclusief de kosten van pensioen’.

Ze noemen met name het bevriezen van de pensioenpremies die zij moeten betalen – ‘premiestabilisatie’ – maar ook verhoging van de pensioenleeftijd en verlaging van de opbouw. Niet de inflatie of de koopkracht moeten doorslaggevend zijn bij het maken van de cao-afspraken, maar de economische vooruitzichten. Zo opperen ze het idee om loonsverhogingen tijdens de looptijd van een cao pas na afloop van het contract uit te betalen als blijkt dat het goed gaat met het bedrijf.

FD: Korting pensioenen in 2013 lijkt onafwendbaar

Volkskrant: Werkgevers: hoger loon telt niet meer voor pensioen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (276)