19

Dag privacy! VS en Europa wisselen passagiersgegevens uit

Luchtvaartmaatschappijen moeten voortaan verplicht informatie doorspelen

Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een nieuw akkoord dat luchtvaartmaatschappijen verplicht passagiersinformatie door te spelen aan de VS. Inlichtingendiensten kunnen de gegeven, zoals creditcardnummer, geboortedatum en maaltijdvoorkeur, gebruiken in de strijd tegen potentiële criminelen en terroristen.

Met het nieuwe akkoord kunnen de VS ontvangen informatie tot vijf jaar in een actieve database bewaren. Daarna komt de informatie in een database terecht die moeilijker te raadplegen zal zijn.

Europarlementarier Sophie In ’t Veld (D66) is erg teleurgesteld vanwege de uitkomst. Het is ‘een zware klap voor de burgerlijke vrijheden’, aldus In ’t Veld.

De politica meent dat er te veel politieke druk was om voor het akkoord te stemmen. De Verenigde Staten dreigden met het laten vervallen van de visumprivileges voor Euopeanen die naar de VS reizen. In ’t Veld: “Veel collega’s wilden dat offer niet maken.”

De Volkskrant: Groen licht uitwisseling passagiergegevens Europa en VS

cc-foto: Gerard Stolk

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)