Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Dag van de Woede' in Jemen

  •  
03-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Yemenprotest_300.jpg
Tienduizenden demonstranten eisen directe aftreden van president Abdullah Saleh
In Jemen gaan donderdag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het regime van premier Abdullah Saleh. NOS meldt dat in de hoofdstad Sanaa tienduizenden demonstranten zijn. Saleh gaf eerder aan zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen waarmee hij zijn vertrek in 2013 aankondigde, maar het volk neemt daar geen genoegen mee.
De demonstranten eisen het onmiddellijke aftreden van Saleh. Hij is al 32 jaar aan de macht in Noord-Jemen en na de fusie met Zuid-Jemen, de eenheidsstraat Jemen, meldt NRC. De president probeerde eerder zijn ambtstermijn voor de komende twintig jaar vast te leggen, maar nadat het volk de protesten in Egypte en Tunesië had gezien, kwam het in opstand tegen het regime van Saleh.
Het protest van donderdag is aangekondigd als de ‘Dag van de Woede’. Saleh probeerde woensdag nog de protesten te voorkomen, maar dit lukte niet. Mohammed Al-Saadi  van de hervormingspartij noemt de opstand een ‘vreedzame strijd’.
Jemen is het armste land van het Arabische Schiereiland. Sinds de samenvoeging van Noord- en Zuid-Jemen zijn er diverse conflicten en wordt het land geteisterd door terrorisme. NRC schrijft dat de werkloosheid 35 procent is en één op de drie Jemenieten aan honger lijdt. NRC: Ook in Jemen ‘Dag van de Woede’, duizenden mensen de straat op NOS: Acties in Jemen op Dag van de Woede

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.