8

Dagblad De Pers schorst columnist Mark Koster

Update 01:50 Hoofdredactie vindt column over uitspattingen bij krant 'kinderachtig'

Dagblad De Pers heeft columnist Mark Koster per direct een maand geschorst. Hoofdredacteur Jan Jaap Heij heeft de drastische maatregel genomen naar aanleiding van een column over het boek Gratis maar niet goedkoop van Govert Schilling waarin de ontstaansgeschiedenis van de krant wordt beschreven. Sodom en Gomorra noemt Koster die periode.

Het nieuws werd op Twitter onder meer gemeld door de FreeLancers Associatie. In de gewraakte column, die hij samen met Jojanneke van den Berge vult, schreef Koster dinsdag onder meer over de beginperiode van het gratis dagblad:

Bij De Pers was de eerste uitgever verliefd op de jongste bediende, die weer kritiek had op de leiderscapaciteit van de hoofdredacteur, de ondergeschikte van de uitgever. Krijg je valse intriges van. En er werd krachtig gecopuleerd en gesnoven. Schilling onthult: ‘Soms waren er feesten van vijftien uur aan één stuk, op verschillende locaties in de stad… Sex, drugs and rock ’n’ roll, of Sodom en Gomorra – het is maar net hoe je het wilt noemen. Feit is dat je soms maar beter niet onaangekondigd de keuken (van stamcafé het Schinkeltje) binnen kon stappen, vanwege de onvermoede multifunctionaliteit van het aanrecht.’ Ja, ja, en wij, brave Ko & Jo, mochten het allemaal niet opschrijven hè. 

Even verderop geeft Koster dodelijk commentaar op de financiële positie van de gratis krant:

Het business-model van deze krant was (is?) als de begroting van Griekenland – veel uitgaven, weinig inkomsten – maar niemand spreekt erover, behalve misschien Jort Kelder, de bijna-hoofdredacteur van De Persin 2006: ‘Het ingediende kostenbudget lijkt mij een tikje naïef en zeker niet aan te sluiten op de uitgesproken ambities. Ik weet dat Marcel (Boekhoorn, oprichter De Pers ) liever over inkomsten dan uitgaven praat, en terecht, maar dromen doen we in de kerk.’ 

In de krant van woensdag komt hoofdredacteur Jan Jaap Heij met een verklaring over de schorsing van de columnist (zie update).
Mark Koster verwierf faam als adjunct van zakenblad Quote onder Jort Kelder. Na diens vertrek werd hij korte tijd hoofdredacteur van Revu. Hij is tevens oprichter van de studentenzender Campus TV. Samen met Eric ‘Nina’ Smit lanceerde hij deze week de site Follow the Money.

Het boek Gratis maar niet goedkoop verschijnt woensdag. Wetenschapsjournalist Govert Schilling besloot het boek te schrijven nadat hij De Pers directeur Ben Rogmans op een receptie nogal opmerkelijke verhalen hoorde vertellen over het ontstaan van de krant. Schilling schrijft voor onder meer de Volkskrant over astronomie. 

Update 01:50

In een verklaring op pagina 3 schrijft De Pers onder de kop ‘Koster moet even in de hoek’:

Koster & Jojanneke hebben ruim drie jaar lang tot ons grote genoegen gebalanceerd op de grens tussen ernst en ironie, onthulling en spot, en spaarden daarbij niemand. Ook ons niet, en dat hoeft ook niet.
Gisteren belandde de pagina  echter te ver aan de verkeerde kant van de grens: met een lichtelijk kinderachtig stuk over heden, verleden en toekomst van deze krant.
Vandaar dat u vanaf morgen een maand lang louter kunt genieten van Jo. De andere helft van het duo over- denkt in die tijd op een speciaal plekje zijn zonden.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)