32

Dagelijks 80 kinderen op EHBO met blessure

Aantal sportblessures bij kinderen zorgwekkend gestegen ... Oorzaak: Kinderen bewegen te weinig

Steeds meer kinderen krijgen te maken met sportblessures omdat ze te weinig bewegen. In de afgelopen zes jaar is het aantal blessures bij kinderen tussen negen en twaalf jaar gestegen van 130.000 naar 230.000. Dit meldt de organisatie VeiligheidNL.

Get Microsoft Silverlight
In 2011 belandden er iedere dag tachtig kinderen met een blessure op de eerste hulp. Dat is een kwart meer dan tien jaar geleden. De belangrijkste oorzaak voor de blessures is dat kinderen veel minder zijn gaan bewegen de afgelopen jaren en dat ouders steeds beschermender optreden als kinderen buiten spelen. Het aantal kinderen dat nog voldoet aan de bewegingsnorm van zestig minuten per dag is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd. Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat hun motorische vaardigheden daardoor slechter worden waardoor ze een grotere kans lopen op ergere blessures.

In KRO Brandpunt luidde Johan Cruijff gisteren de noodlok. Samen met een aantal belangrijke Nederlandse sporters wil hij de komende tijd aandacht gaan vragen om kinderen meer te gaan laten sporten. Een van de oorzaken voor die bewegingsarmoede zijn de sociale media, vindt Cruijf: “Het meest asociale is sociaal media en dat ze de hele dag aan zo’n ding zitten te rotzooien en ze niet bewegen,” aldus de ook bij kinderen beroemde sportheld.

Hoewel ouders hun kinderen meer zouden moeten stimuleren buiten te spelen in plaats van op bijvoorbeeld de iPad, zit het probleem niet alleen daar. Bijna de helft van de scholen in Nederland heeft door de bezuinigingen geen vaste leerkracht gymnastiek meer waardoor sporten letterlijk niet meer mogelijk is.

In de uitzending van KRO Brandpunt pleit hoogleraar sportgeneeskunde Wim van Mechelen voor een Deltaplan inactiviteit (zie video).

CC foto: Rachel Gardner

Geef een reactie

Laatste reacties (32)