14

Dagelijks lekt 800.000 liter ruwe olie in Golf van Mexico

[Update] BP geeft toe dat lekkage veel groter is... Pijpleiding van gezonken boorplatform Deepwater Horizon spuwt vijf keer zo veel olie in zee dan gedacht... Derde lek ontdekt op 1500 meter diepte

Uit de lekkende pijpleiding van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico stroomt veel meer olie dan tot nu toe gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdagavond (lokale tijd) laten weten, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. Niet 160 duizend liter, maar 800 duizend liter ruwe olie stroomt dagelijks de Golf van Mexico in. Dat is vijf keer zoveel als in eerste instantie gedacht.

[Update] De Britse oliemaatschappij BP, die het boorplatform huurde, geeft toe dat de lekkage veel groter is dan gedacht. Aanvankelijk ontkende het bedrijf dit. Dat meldt De Pers donderdagmiddag.

Een woordvoerster van de Amerikaanse kustwacht benadrukte tegenover CNN dat het om een schatting gaat en dat er ‘veel variabelen’ zijn bij het berekenen van de precieze hoeveelheid. De zegsvrouw zei ook dat op een diepte van 1500 meter een derde lek is ontdekt. Twee lekken werden binnen 36 uur na de explosie op het olieplatform gelokaliseerd.

Bij de ramp met het booreiland brak de leiding die van het platform naar de oliebron liep. Normaal gezien moet bij zo’n ongeval een automatisch afsluitdeksel, de zogeheten blowout preventer, over de bron schuiven. Om nog onbekende reden is dat niet gebeurd. Pogingen om de situatie te herstellen zijn nog niet gelukt. Dat meldt De Volkskrant donderdag.

De oliekvlek bedreigt nu de kust van Louisiana. Gevreesd wordt dat de olie de Mississippidelta bereikt, een kwetsbaar natuurgebied bij de stad New Orleans. Ook de omvangrijke visindustrie wordt bedreigd.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (14)