7

Dagvaarding voor Omroep Brabant van kunstenaar Tinkebell

Omroep zou geluidsopnamen van interview zo hebben bewerkt dat Tinkebell tijdens uitzending heel ander verhaal lijkt te vertellen

Tinkebell wil Omroep Brabant voor de rechter dagen wegens het moedwillig verdraaien van uitspraken door met de audiobestanden te sjoemelen. Dat laat de kunstenaar maandag weten via sociale media.

Het zou gaan om een interview dat Omroep Brabant in februari van dit jaar hield met Tinkebell over het gezin Amiri, waarvan de vader na 18 jaar in Nederland is uitgezet naar Afghanistan op verdenking van oorlogsmisdaden. Sindsdien probeert Tinkebell de onschuld van de man, waar zij heilig in gelooft, te bewijzen. 

Feda Amiri werd zonder zijn benodigde medicijnen uitgezet en zou door de marechaussee zijn mishandeld. Over de mishandeling, mede aan het licht gebracht door dochter Tamana, zijn Kamervragen gesteld aan toenmalig staatssecretaris Teeven.

Tijdens een reis van Tinkebell naar Afghanistan om het gezin bij te staan, nam Omroep Brabant telefonisch contact met haar op. De opnames werden later door Omroep Brabant uitgezonden en in het item is te horen hoe Tinkebell zegt dat ‘het aannemelijker is dat er van mishandeling helemaal geen sprake is’. 

Direct na de uitzending liet Tinkebell weten ontstemd te zijn over de uitzending van Omroep Brabant en dat haar worden werden verdraaid. Tegen Joop.nl zei ze destijds: 

Ik denk helemaal niet dat Tamana een toneelstuk heeft opgevoerd. Ik werd gebeld door Omroep Brabant, met de vraag of het mogelijk is dat het verhaal van Tamana niet klopt. Ik heb gezegd dat niet kan verifiëren en dat die mogelijkheid dus bestaat. Op de vraag of Tamana en haar vader mogelijk een toneelstukje spelen heb ik geantwoord dat dat in principe kan, maar dat het dan wel verdomd goede acteurs moeten zijn. Het zijn dus hún woorden die mij in de mond zijn gelegd en zeker niet hoe ik er over denk!

Sindsdien heeft Tinkebell, die zich nog altijd inzet om de onschuld van Amiri te bewijzen, geprobeerd een rectificatie te krijgen van Omroep Brabant. Dat is vooralsnog niet gelukt, daarom wil de kunstenaar het nu via de rechter afdwingen.

Cc-foto: Guido van Nispen

Geef een reactie

Laatste reacties (7)