Laatste update 16:24
47

Daily Show: je kan niet meer ontkennen dat raciale vooroordelen bestaan

Trevor Noah, de presentator van de Amerikaanse talkshow the Daily Show kaart de police shootings die Amerika de afgelopen weken opgeschrikt hebben aan. Met gemak haalt hij argumenten van tegenstanders – die beweren dat ras niet een rol speelt – onderuit.

In zijn betoog stelt Noah dat het videomateriaal boekdelen zou moeten spreken maar dat sommigen nog steeds twijfelen aan het institutioneel probleem in de Verenigde Staten. Hij zegt mee te kunnen gaan in het feit dat politieagente Shelby die Terence Crutcher doodschoot niet racistisch is maar dat het niet langer mogelijk is om te ontkennen dat raciale vooroordelen bestaan en een rol spelen in hoe we mensen zien en behandelen. De presentator gaat zelfs zo ver door te bekennen dat hij op straat een witte man nooit zomaar zou zien als misdadiger maar dat het bij een zwarte man veel sneller gaat.

“Als de enige tijd dat je zwarte mensen tegenkomt is wanneer het in verband wordt gebracht met misdaad, is dat je perceptie van ze. Net als wanneer je een moslimman alleen ziet wanneer hij mensen opblaast. Discriminatie en vooroordelen kunnen niet gemakkelijk bestreden worden maar het minste dat je kan doen is niet doen alsof zwarte mensen gek zijn wanneer ze zich onderdrukt voelen omdat ze vaak geconfronteerd worden met beelden waarop ze neergeschoten worden door politie.”

De fatale shootings van twee afro-Amerikaanse mannen tonen weer de noodzaak van activistische groeperingen als Black Lives Matter, die tevens ook opkomen voor politiegeweld richting andere groeperingen waar de ‘All Lives Matter’-roepers stil blijft. Zoals bij de witte tiener Dylan Noble.

De afgelopen week is Terence Crutcher in Ohlahoma, Tulsa door een agente neergeschoten en Keith Lamont Scott in North-Carolina.  In Charlotte is er vanwege de rellen nav de gebeurtenissen een noodtoestand uitgeroepen.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)