Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Daklozen geronseld om radioactief puin Fukushima te ruimen

  •  
31-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Fukushima_Jetalone300
Criminele organisaties buiten daklozen uit en halen miljoenen binnen voor de schoonmaakoperatie
Voor de schoonmaak rond de kerncentrale Fukushima I worden in Japan daklozen geronseld. Zij houden hier nauwelijks wat aan over en eindigen soms zelfs met een schuld. De operatie is in handen van een wirwar aan bedrijven, waaronder criminele organisaties. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters.
Volgens Reuters is er weinig toezicht op de schoonmaakoperatie, waarmee 35 miljard dollar is gemoeid. Misdadigers hebben zwarte uitzendbureaus opgezet die illegaal medewerkers aanleveren. Ronselaar Seiji Sasa vertelt aan het persbureau hoe hij dakloze mannen verzamelde op het station van de stad Sendai. De mannen moesten in Fukushima radioactieve aarde en puin opruimen. Hun loon werd afgeroomd door tussenpersonen en van wat er overbleef moesten ze betalen voor voedsel en onderdak. Zo hielden ze nauwelijks iets over, of belandden ze zelfs in de schulden, meldt ook nieuwssite NU.nl op basis van de berichtgeving van Reuters. Sasa werd in november gearresteerd. Hij werkte voor een crimineel van het misdaadsyndicaat Inagawa-kai. Die huisvestte de arbeiders in krappe slaapzalen en ‘verdiende’ iedere maand duizenden dollars aan de werkers.
Foto-cc: Jetalone

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.