17

Daklozen geronseld om radioactief puin Fukushima te ruimen

Criminele organisaties buiten daklozen uit en halen miljoenen binnen voor de schoonmaakoperatie

Voor de schoonmaak rond de kerncentrale Fukushima I worden in Japan daklozen geronseld. Zij houden hier nauwelijks wat aan over en eindigen soms zelfs met een schuld. De operatie is in handen van een wirwar aan bedrijven, waaronder criminele organisaties. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters.

Volgens Reuters is er weinig toezicht op de schoonmaakoperatie, waarmee 35 miljard dollar is gemoeid. Misdadigers hebben zwarte uitzendbureaus opgezet die illegaal medewerkers aanleveren. Ronselaar Seiji Sasa vertelt aan het persbureau hoe hij dakloze mannen verzamelde op het station van de stad Sendai.
De mannen moesten in Fukushima radioactieve aarde en puin opruimen. Hun loon werd afgeroomd door tussenpersonen en van wat er overbleef moesten ze betalen voor voedsel en onderdak. Zo hielden ze nauwelijks iets over, of belandden ze zelfs in de schulden, meldt ook nieuwssite NU.nl op basis van de berichtgeving van Reuters.
Sasa werd in november gearresteerd. Hij werkte voor een crimineel van het misdaadsyndicaat Inagawa-kai. Die huisvestte de arbeiders in krappe slaapzalen en ‘verdiende’ iedere maand duizenden dollars aan de werkers.

Reuters: Special report: Japan’s homeless recruited for murky Fukushima clean-up

NU.nl: Daklozen geronseld voor schoonmaak Fukushima

Foto-cc: Jetalone

Geef een reactie

Laatste reacties (17)