6

Daklozenkrantverkopers helpen bij strijd tegen plastic tasjes

Amsterdam start met proef: naast daklozenkrant, voortaan ook duurzame tas te koop bij verkopers ... Actie moet verspilling van plastic tasjes tegengaan

Per jaar gebruiken we in Nederland gemiddeld 350 plastic tassen per persoon. Dat is alleen in Nederland al jaarlijks zo’n 25 miljoen kilo aan plastic. Dat kan best minder, bedacht Stichting Z! in Amsterdam. Daarom verkopen vanaf donderdag de daklozenkrantverkopers in de hoofdstad ook een duurzame boodschappentas.


De Do Good Bag wordt vanaf donderdag bij supermarkten verkocht als alternatief om verspilling van plastic tegen te gaan. De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (Duurzaamheid) zal de eerste tas kopen.

De organisatie schrijft op de website:

Alleen al in Amsterdam worden zo’n 280 miljoen plastic tassen per jaar gebruikt. Gesteund door de Gemeente Amsterdam streeft Do Goodie Bag ernaar om dat cijfer naar beneden te halen. Do Goodie Bag wil een substantiële bijdrage leveren aan het milieu en het plasticprobleem onder de aandacht brengen. Hoe? Door een mooi alternatief te bieden voor de plastic tas. De Do Goodie Bag wordt gemaakt van gerecycled materiaal, is oersterk en past met gemak in jaszak of handtas.

De tas kost 4 euro. De helft van het bedrag gaat rechtstreeks naar de daklozenkrantverkopers, waardoor deze de teruglopende verkoop van de daklozenkrant kunnen compenseren. Het is de bedoeling dat ook daklozenkrantverkopers in andere steden binnenkort de tassen gaan slijten.

Eerder was een proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, waarbij klanten voortaan voor tasjes moesten betalen, succesvol. Door een combinatie van betalen voor het gebruik en duidelijke communicatie, is het gelukt het gebruik van tasjes te verminderen met 48 tot 77 procent.

Lees ook op Joop: Mag het een tasje minder zijn?

Foto: Do Good Bag

Geef een reactie

Laatste reacties (6)