26

Dalai Lama alleen welkom in Nederland als geestelijk leider

Nederland danst naar de pijpen van handelspartner China

In mei brengt de Tibetaanse leider een bezoek aan Nederland. Waar de Dalai lama door de meeste presidenten en regeringleiders, zoals Obama, Merkel en Hollande, met open armen wordt ontvangen zal de geestelijk leider hier niet verder komen dan de Tweede Kamer.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven hem te ontmoeten, maar uitdrukkelijk als geestelijk leider en niet als vertegenwoordiger van het Tibetaanse volk:

De Dalai Lama is altijd welkom in Nederland en ik zal hem ontmoeten als vertegenwoordiger van religieuze gemeenschap.

Nederland heeft onlangs voor anderhalf miljard aan handelscontracten gesloten met China en wil zijn handelspartner niet voor het hoofd stoten. Bij het vorige bezoek van de Dalai Lama weigerde de toenmalige premier Balkenende hem te ontvangen. De ambassadeur van China zette Nederland onder druk en dreigde met zware economische sancties.

De Tibetaanse leider is symbool van geweldloos verzet van de Tibetanen tegen de bezetting van hun land. China ziet hem namelijk als separatist, omdat de leider meer autonomie wil voor Tibet. In de jaren vijftig werd Tibet ingelijfd door China.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 vindt dat Nederland niet moeten zwichten onder druk van China:

Ik vind dat het van respect zou getuigen als premier Rutte de Dalai Lama zou ontvangen. Als je kijkt naar welk statuur, welke positie die de Dalai Lama bekleedt. Is enorm belangrijk voor Tibet. Nederlands kabinet heeft ook aangegeven de mensenrechten, de positie van minderheden in China enorm belangrijk te vinden. Kabinet is ook van de dialoog aangaan. Ik ga er ook eigenlijk van uit dat premier Rutte de Dalai lama zal ontvangen.

De Rijksoverheidsdienst kan nog niet zeggen of premier Rutte de Dalai Lama zal ontmoeten.

cc-foto: Serjão Carvalho
AD:  Timmermans ontmoet dalai lama volgende maand
RTL: Kabinet in z’n maag met bezoek dalai lama

Geef een reactie

Laatste reacties (26)