7

Dalai Lama dit weekend in Nederland

Geestelijk leider ontmoet maandag vaste Kamercommissie BuZa ... Noorse regering negeert de Dalai Lama om betrekkingen met China

De Dalai Lama komt zaterdag naar Nederland. De geestelijk leider zal zondag een boeddhistische les geven, gevolgd door de lezing ‘Welzijn, wijsheid en compassie’ in Ahoy Rotterdam. De Nobelprijswinnaar zal maandag het parlement in Den Haag bezoeken, voor een ontmoeting met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland staat in het teken van ‘mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld‘. De geestelijk leider zegt daarover:

Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en bevorderen innerlijke waarden. Maar in de wereld van vandaag is ethiek gegrond op religie niet langer afdoende. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen.”

Voordat hij naar Nederland komt is de Dalai Lama in Noorwegen waar het Nobel Instituut hem heeft uitgenodigd voor een feestelijk memorandum van zijn Nobelprijs voor de Vrede, die 25 jaar geleden aan hem werd toegekend voor zijn geweldloze strijd voor de bevrijding van Tibet en zijn inspanningen voor een vreedzame oplossing met China.

De Noorse regering heeft echter besloten geen officiële ontmoeting met de geestelijk leider te organiseren, naar eigen zeggen in een poging om de fragiele diplomatieke betrekkingen met China nieuw leven in te blazen. Critici beschuldigen de Noorse regering er echter van dat handelsbelangen de reden zijn voor het ijzige welkom van de Dalai Lama.

cc-foto: Fotopedia

Geef een reactie

Laatste reacties (7)