Laatste update 15:50
72

Dalende werkloosheid blijkt rooskleurig VVD-fabeltje

De werkloosheidscijfers zouden steeds meer dalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een gegeven waarover regeringspartij VVD heeft laten weten positief te zijn en waar zelfs de eer voor opgestreken wordt. Toch is het allemaal niet zo rooskleurig gesteld. Diezelfde cijfers zeggen namelijk dat zeven van de tien personen die werk vindt, het met een flexcontract moet doen waarbij zij niet zeker zijn van stabiliteit of überhaupt de mogelijkheid om te kunnen werken. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Werklozen die weer aan de bank gaan krijgen minder snel een vast contract. Van degenen die na drie maanden weer aan de bak gingen kreeg 12 procent vorig jaar een vaste baan, tegen 20 procent tien jaar eerder. De meeste banen werden gevonden als schoonmaker, hulpkracht in de bouw of industrie, verkoopmedewerker in de detailhandel, vuilnisophaler of dagbladbezorger.

Daarnaast vonden mensen voornamelijk een deeltijdbaan voor 12 tot 35 uur per week. En  ongeveer 37 procent vond een voltijdbaan. Dat was tien jaar geleden 42 procent. Vakbond CNV stelt dat de positie van mensen op de arbeidsmarkt steeds uitzichtlozer wordt. Voorzitter Maurice Limmen zegt daarover het volgende:

Het angstbeeld van levenslang flex wordt voor steeds meer mensen werkelijkheid. Een baan moet vertrouwen geven dat je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, of dat je een opleiding kunt volgen. Die functie vervult een baan steeds minder. 

cc foto: minister-president Rutte

Geef een reactie

Laatste reacties (72)