26

Dales: ‘Noord-Zuidlijn krijgt te veel kritiek’

Oud-wethouder vindt ophef metrobesluit 'onzin'

Het ‘gekrakeel’ over de Noord-Zuidlijn is sterk overdreven en enorm beschadigend voor Amsterdam, vindt oud-wethouder Geert Dales. Het heeft de stad volgens hem een ‘trauma’ bezorgd, terwijl er eigenlijk niet zo veel aan de hand is.

Dat zegt Dales zaterdag in een interview in de Volkskrant. De bestuurder loodste in 2002 het definitieve besluit voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn door de gemeenteraad. Volgens de enquêtecommissie die de besluitvorming rondom de Noord-Zuidlijn onderzocht, had dat besluit niet mogen worden voorgelegd aan de raad. Dales vindt die conclusie ‘onzin’ en ‘veel te hard’.

De Noord-Zuidlijn is een metafoor voor: ze doen maar wat, ze kunnen niet besturen, ze zijn arrogant. (…) Bestuurders, ambtenaren en politici moeten zich er permanent van bewust zijn dat ze in een oorlogsgebied opereren. Ik had ook graag gezien dat de commissie een zwarte lijst van aannemers had opgesteld die de kluit belazeren.

Dales bespeurt leedvermaak bij een aantal Haagse politici. “Die rekenen graag af met het arrogante Amsterdam dat altijd alles beter weet. Maar als ze in het buitenland zijn, staan ze te pochen over Amsterdam.”

Ik word vaak aangesproken op straat, nooit over de Noord-Zuidlijn. Ik ben nog nooit uitgescholden. De straat zit er anders in dan de politiek en de publiciteit.”

Geef een reactie

Laatste reacties (26)