Laatste update 16:10
44

Daniël mag weer naar huis, nieuwe aanvraag verblijfsvergunning

Update, 16.00 uur:
Daniël Buter wordt vrijdagmiddag vrijgelaten. Dat meldt Hart van Nederland op gezag van de IND. De 19-jarige Amsterdammer heeft een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning gedaan die hij thuis mag afwachten.

Eerder:
De in Nederland geboren en getogen Daniël Buter die dreigt te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, is alleen als baby ooit in dat land geweest. Als de Nederlandse autoriteiten hem daarnaartoe sturen, belandt hij op straat, verwacht hij. “Ik heb daar niks, als ik op het vliegveld land”, vertelde de 19-jarige jongen donderdag in een gesprek met de redactie van Pauw.

In de uitzending kwamen ook Daniëls vriendin Jaimy Bording, vriend Dylan Hoitinga en juridisch adviseur Maroua Bensalah aan het woord. Volgens hen had Daniël nooit het idee dat hij illegaal in Nederland verbleef. “Hij ging gewoon naar de basisschool en daarna naar de middelbare school”, vertelde Bensalah.

Door fouten van de gemeente en zijn ouders beschikt Daniël niet over een Nederlands paspoort, waardoor hij nu als illegaal wordt beschouwd door de vreemdelingendienst IND. Hij zit al vier weken in detentie, en mag zijn vriendin slechts twee keer per week een uur zien. “Het gaat om een Amsterdamse jongen die hoort te studeren”, verklaarde burgemeester Femke Halsema donderdag in de gemeenteraad.

Op het moment van schrijven is de petitie voor Daniël meer dan 27.000 keer ondertekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)